promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Zsolt utazása: a látnivaló nélküli Japán város, ahol királyi lakoma vár ránk
Borítókép:  Jurák Zsolt
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Kóbe kikötővárosa, ez a nemzetközi hangulatú, élettől lüktető japán metropolis, zamatos marhahúsáról és erős, tiszta szakéjáról híres. A szakékészítő szezon októbertől áprilisig tart, és ez a legjobb időszak a kurák (főzdék) meglátogatására. Látnivaló szinte alig van. A belvárosban egymás mellet több száz étterem található.
Jurák Zsolt20181023
A fele a méltán híres kobei marháról szól, míg a másik fele kínai... Japánban (is) imádják az ételek műanyag mását kirakni az étterem elé, hogy tudja a vendég mire számíthat... Néha bizarr, de érdekes... A belvárosban mindenki folyamatosan eszik, az olcsó (már amennyire Japánban bármi is olcsó) étkezdéktől az egy-két-három csillagos kobei marha éttermekig,
Jurák Zsolt20181023V
ahol nem ritka, hogy egy jó magyar átlag fizetés egyenértékű egy ízletes 300gr-os Chateaubriand-al, de erről bővebben holnap...
– írta kollégánk.

A beszámoló kapcsán gyorsan utánanéztünk, hogy mi is az a kobei marha?
Kobei marha20181023
A Japánból származó marhahús wagyu-nak nevezik, ami szó szerinti fordításban azt jelenti, hogy japán tehén. A wagyu négyféle szarvasmarha: a japán barna, japán fekete, japán Shorthorn és japán poll fajta leszármazottja. Az évezredeken igásmarhaként használt állat húsát csak a 19. század második fele óta fogyasztják a japánok: ekkora pedig kialakult a húsának az a speciális szerkezete, ami miatt ma olyan nagy becsben tartják a gasztronómiában. A zsírja ugyanis nem egy elkülönült rétegben rakódik a húsra, hanem átszövi azt (egykor így tartalékolt energiát a nagy fizikai igénybevételnek kitett állat). A wagyu marhák gondozása elsőre mindenkit meghökkent: a napjainkban is ápolt hagyomány szerint a szarvasmarhát sörrel itatják, utóbbiból nyáron állítólag egész tetemes mennyiséget (ezzel fokozzák a marha étvágyát a nagy melegben). A Japánra jellemző egyenetlen terepviszonyok miatt pedig az izomgörcsök megelőzése érdekében masszírozzák is az állatokat, valamint szakéval, egyes források szerint rizsborral permetezik őket – írja a Dining Guide.
Jurák Zsolt20181023III
A Japán marhahús legjobbja a kobei marha. Ezt a minősítést csak a Kobe városában született, nevelkedett és feldolgozott japán fekete wagyu érdemes. Ahhoz, hogy egy wagyu megkapja ezt a hitelesítést, szigorú kritériumoknak kell megfelelnie, ilyen természetesen a hús sűrű márványozottsága, súlya, minősége. Minél magasabb a marhahúsban az IMF (közepes víztartalom) aránya, annál jellegzetesebb lesz a szerkezete és az íze. Ettől olyan finom és különleges ez a fajta marhahús.
Jurák Zsolt20181023VII
Ez a marhafajta 1997 óta hivatalosan is Japán nemzeti kincse, éppen ezért a wagyu szarvasmarhákra kiviteli tilalmat vezetek be. Napjainkban a marhahús kilójáért akár több százezer forintot is elkérhetnek. Most már Magyarországon is találunk kobei marha tenyészetet mégpedig a Baranya és Tolna megye határán található Ófalun, ahol Zichy Mihály jogi pályáját feladva vágott bele a japán marhák szaporításába.
Jurák Zsolt20181023VIII
Jurák Zsolt utazási tanácsadó 1980 óta a világ 112 országában járt, szinte mindenhol többször is, több mint 2 millió kilométert utazott, 11 hajóstársaság 46 útján volt, így több, mint egy évet töltött luxushajókon, 500 ezernél is több fénykép van a gyűjteményében, ami az utazásai során készült. Három éve megalapította a World Travel Mastert. Élménybeszámolóival, írásaival rendszeresen jelentkezik oldalunkon.

(Promotions Media)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás