promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kilátás a Balatonra: októberben is tökéletes program lehet
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A Balaton mellett élők közül sokan alig várják az őszt, hogy visszatérjen a csend, a békesség a magyar tenger partjára, és mi tagadás még a legnaposabb, legszebb, legzsúfoltabb őszi napokon is hallja itt az ember a különbséget a nyárhoz képest. A nem helyben lakók között is vannak bőven, akik úgy gondolják, az ősz itt a legszebb évszak: szeptemberben a szüreti hangulat, októberben a színek szépítik.

Mondanunk sem kell, hogy ebben a hónapban is lehet találni ragyogó programokat errefelé, mi most egyre hívnánk fel a figyelmet. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park honlapján találunk a Kilátótól kilátóig elnevezésű, október 20-ai ingyenes (!) vezetett túrára. (Ezzel szemben Budapesten egy-egy vezetett, néhány órás sétáért gyakran több ezer forintot is elkérnek.)

A fizetséget itt a küzdelem jelenti, hiszen a szervezők közleménye szerint itt tényleg túráról van szó. Mint a honlap írja, a balatongyöröki Szépkilátótól indulva, a Bél Mátyás kilátóról, a vonyarcvashegyi Kitaibel Pál kilátóról, a Padkűi kilátóról, a Márványkőfejtő-hegyről és a Batsányi kilátóról is megcsodálhatja mindenki az őszi színekben pompázó Keszthelyi-hegységet. További részletekről érdemes a honlapon tájékozódni.

Mi a kilátások szerelmeseinek, a megéhezőknek, illetve az autósoknak hadd ajánljunk errefelé még néhány élményt. Egyrészt a túra kezdőpontja, a balatongyöröki Szépkilátó autóval mindenki számára elérhető, a fővárostól nézve persze pont a Balaton túloldalán van, de így legalább egy kicsit többet kell érte utazni. A kilátást és a finom ételeket nem egy vendéglő kapcsolja össze a Balatonnál, mi most kettőt javaslunk, amelyeket kipróbáltunk.

Az északi parton, ráadásul a nyugati medence fölött (tehát az említett vezetett túrához viszonylag közel) magasodik a Laci Pince, ahol a Laci tál két személyre kiváló. Természetesen az októberi étlapon is szerepel, e hónapban viszont csak péntektől vasárnapig tart nyitva a hely.

Balatonudvariból kell felkanyarodnunk az Öreghegyre hozzá, csak egy kis felirat hirdeti a Laci Pincét (jó bornak nem kell cégér), így is sokan tudják, hogy érdemes arra járni. Azt meg kevesen, hogy érdemes nem a Balaton, hanem a hegy felé továbbautózni az ebéd vagy a vacsora után, mert így eljutunk a Dörgicsét Pécsellyel összekötő gyönyörű és nem forgalmas úthoz. Onnan meg aztán keletnek, nyugatnak is lehet menni, kinek merre van dolga.

Ha kilátás és étterem, akkor a déli parton is van egy erős vetélytárs: a balatonlellei Kishegyen lévő Majthényi Présház. Jellemző, hogy az országútról ez sincs agyonreklámozva, merthogy nincs rá szüksége. Rosszat még nem ettünk itt, kilátásban pedig ez a király, szinte az egész Balatont belátjuk az északi parti hegyekkel. A nyitvatartásról azért tájékozódjunk mielőtt messziről odaindulunk, mert októbertől áprilisig be szokták zárni.

(Arday)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás