promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Különleges esküvőt szeretne? Akkor irány a 4554 méteren lévő menedékház!
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Mivel néhány magyar azért járt már a Monte Rosán, az olasz Alpok egyik négyezres csúcsán, nem teljesen ismeretlen tény, csak éppen alig valaki tud róla, hogy itt található Európa legmagasabban fekvő, ráadásul szolgáltatásokat is produkáló háza. Nem kevesebb, mint 4554 méter magasan fekszik. Mondhatjük Margit Hüttének, Margerhita Hutnak vagy éppen helyi nevén Capanna Regina Margheritának is, 1893. augusztus 18-i megnyitóján ugyanis Margit olasz királynő is megjelent. Sok választása neki sem lehetett a gyalogláson kívül.

Négy évvel korábban az Olasz Alpesi Klub találta ki, hogy kellene ide egy ház, elég brutálisan letarolták ehhez az egyik orom tetejét, viszont magasabbra építkeztek így, mint a szomszédos Mont Blancon a franciák (ők 4350 méteren húztak fel menedékházat), vagyis biztosan boldogok voltak.

A Margit Hütte hamarosan a magashegyi gyógyászati kutatás fontos helyszíne lett, aztán viszont kicsinek bizonyult ehhez. 1899-ben meteorológiai állomást létesítettek itt, –41 fok volt itt a leghidegebb, amit mértek, igaz, hogy az elég régen volt (1928-29 telén). Mostanában –37,5 foknál nem hűl le jobban a Wikipedia szerint.

A jelenlegi épületet 1980-ban nyitották meg, miután három évvel korábban a régit lebontották. Júniustól szeptemberig hetven ággyal várja vendégeit, télen viszont csak tizenkettővel. A téli hónapokban – a Monte Rosa masszívum menedékházainak honlapja alapján – a Hütte tulajdonképpen zárva van, csak egy szobát hagynak nyitva és foglalni nem kell előre. Egyébként bár, közös fürdőszoba, villany, internet-hozzáférés és könyvtár is vár itt bennünket. A félpanzióért idén 100 eurót, ágyért és reggeliért hetvenet kértek.

2002 óta a ház azzal a hivatalos elismeréssel is büszkélkedik, hogy minimális kárt tesz a környezetében, bár obszervatóriummal is gazdagodott menet közben.

2017 nyara óta esküvőt is lehet itt tartani, a közelben lévő, ezer méteren fekvő Alagna Valsesia nevű falu polgármesteri hivatalának szervezésében. Nemcsak pénzkérdés, hogy itt esküdjön valaki. Ugyanis helikopterrel ide nem jöhetnek a párok, csak hosszú, kimerítő, kétnapos gleccsertúra keretében (közben aludni is kell egyet egy másik menedékházban). És akkor még nem beszéltünk a násznépről, meg a nagymamáról. Ráadásul itt nemcsak gyaloglásról van szó, hanem hegymászásról is, alpesi technikával; a helyiek vezetőt ajánlanak mindehhez.

Az akklimatizációra külön felhívják a figyelmet, a tragédia elkerüléséért fokozatosan szabad csak közelíteni, napi 1000-1800 méter szintkülönbségnél nem javasolnak többet. Ezért is kell menet közben legalább egyet, de inkább többet aludni, részletek szintén a honlapon.

(Arday)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás