Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

A világ legszebb túraútvonalai: gyalogosoknak, motorosoknak, adrenalinfüggőknek

A világ legszebb túraútvonalai: gyalogosoknak, motorosoknak, adrenalinfüggőknek

Gasztro & Tourism

A világ legszebb túraútvonalai: gyalogosoknak, motorosoknak, adrenalinfüggőknek

Gasztro & Tourism

Promotions 14:17
Új és ismét csak pompás kötettel lehet találkozni a könyvesboltokban a Túrázók nagykönyve-sorozatból, mégha „A világ legszebb túraútvonalai” cím elsőre szemfényvesztésnek is tűnik (hatezer forintért), hiszen az ehhez hasonló címekkel gyakran olyan albumok jelentkeznek, amelyekkel csak gond van a méretük miatt. A hatásvadász borító kedvéért egy időben sokan megvették őket, aztán egyre inkább kiszorították otthonaikból a családokat.  

A világ legszebb túraútvonalai nem ilyen, márcsak azért sem, mert a sorozat korábbi példányaihoz hasonlóan akkora mint egy regény, könnyen kézbevehető. A sorozat egyébként maga is garancia a minőségre, a korábbiak így festettek:
 • „Magyarország legszebb túraútvonalai”: olyan, amilyennek elmondja magát a címével
 • „Erdély legszebb túraútvonalai”: szintén kifogástalan
 • „Felvidék legszebb útvonalai”: lásd Erdély
 • „Magyarország rejtőzködő túraútvonalai”: ha már azt hittük, hogy nem tudnak nekünk újat mutatni, hát de
 • „Magyarország hagyományőrző túraútvonalai”: a mélyebb megismerés szépségéhez remek
A felsoroltakat Nagy Balázs, a Földgömb című nívós magazin (a Magyar Földrajzi Társaság folyóirata) főszerkesztője jegyezte szerkesztőként.

A világ legszebb túraútvonalai viszont más tészta, ezért is vettük a kezünkbe óvatosan. A képi hatás természetesen lenyűgöző, de már a lapozgatás, a képaláírások, a rövid kiegészítések elolvasása is megadja azt a hatást, hogy pillanatok alatt új tudásra teszünk szert. Persze ezzel csínján kell bánni, hiszen benne van a csapongás csábítása, így inkább érdemes egy-egy fejezetre rácsodálkozni, akár kisebb családi körben időt szentelni neki, hogy maradandóbb legyen az élmény.

White Water Rafting

Értéke a kiadványnak, hogy az elcsépelt látnivalók kisebbségben vannak (mondjuk ilyen a meséket ihlető bajországi Neuscwanstein kastély, mindjárt az elején: amit nem kellett volna erőltetni, mert már a nagyszüleink, délszüleink polcán minden esetben fellelhető Panoráma-sorozatban is főszereplő volt).

Aki számára viszont elcsépelt például Afrikában a gorillák hegye, Kanadában a churchilli jegesmedvék világa, az Antarktisz megközelítése hajóval, egy nyugat-ausztráliai motorozás, egy kenuzás a venezuelai Angel-vízesésnél vagy éppen a hőlégballonozás a jordániai Rumi vádi fölött, annak gratulálunk (vagy inkább irigyeljük).

Ne ijedjünk meg a felsorolástól, nem egy sznob könyvet ajánlunk, inkább egy nagyon sokoldalút, amely hihetetlen mennyiségű tippet ad, egy részük pedig az átlagembernek is elérhető. Ilyenek például az európai ajánlatok: az Etna-gyalogtúrától a kerékpározásig Izland vulkánjai, gejzírei között.

A könyv felépítése is remek, a fejezetek:
 • Gyalogosan
 • Járművel
 • Tengeren
 • Két keréken és négy lábon
 • Édesvízi túrák
 • Adrenalin
Mindenki magának választhat álmot belőle, hogy egyszer meg is valósítsa. Kalandra fel!

(A világ legszebb túraútvonalai, I. P. C. könyvek Kft., 5999 Ft)

(Arday)