promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Daruszafarira hívnak minket a Hortobágyra
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Magyarország egyik legszebb, de kellően meg nem becsült természeti jelensége a darvak őszi vándorlása a Hortobágyon. Pontosabban a vándorlás közbeni néhány hetes vendégeskedésük az, és elsősorban októberben figyelhető meg. Mi kipróbáltuk, ne hagyja ki senki, hiszen viszonylag könnyedén el lehet jutni olyan területekre, ahonnan tízezrével gyönyörködhetünk a magyar viszonylatban nagytestű madarakban, valósággal eltakarják az eget, mint valaha a spártaiak elől a perzsák nyilai.

Egyéni tapasztalatunk onnan ered, hogy hajlamosak vagyunk csúnyán elkésni mindenhonnan, és természetesen az egyik vezetett túrát is lekéstük Hortobágyon. Telefonos segítséget kértünk, amikor láttuk, hogy nem érünk oda kezdésre („Várjanak már meg, annyit utaztunk, hogy ezt lássuk”), ez nem annyira hatott, ellenben a túravezető volt olyan rendes és elmondta, hogyan oldjuk meg magunknak.

Hát egyszerűen. Álljunk meg a 33-as úton, ahol lehet – és sok helyen lehet –, ha Debrecen felé megyünk, az úttól balra gyalogoljunk be mélyebben a susnyásba.

Megtettük, halkan, tisztelve a természetet. Nem voltunk egyedül, itt egy madárfigyelő, ott egy fotós, amott meg hihetetlen mennyiségű daru az ég alján. A hangok és a látvány alapján egy pazar természetfilm részesei lehettünk, ami nem is film volt csupán. És megismertünk egy új szót a rutinosabbaktól: az alkonyathoz kötődő, naponta ismétlődő daruhúzást (pestiesen szólva húznak haza). Erről jut eszünkbe, naplemente előtt menjünk, legalábbis ez nekünk bejött! Más kérdés, hogy ahogy a hajnalban készült videót elnézegetjük, az sem olyan szörnyű rossz élmény. Akkor kihúznak a darvak, este meg be. 

A Hortobágyi Nemzeti Park honlapjáról tudjuk, hogy a darvak már megjöttek (volt olyan év, hogy januárig maradtak, de erre ne játszunk, mert novemberben szeretnek továbbállni), hogy az ősz legvonzóbb jelenségét produkálják. A daru ráadásul e nemzeti park jelképe és egyik legféltettebb természeti értékünk.

Mehetünk önszervezéssel is darut nézni, de sokkal inkább ajánljuk a vezetett túrákat, a nemzeti parkban ilyenek a következők:
  • Daruhúzás kisvasúttal
  • Négy keréken a darvak nyomában
  • Hajnali darules kisvonattal
  • Természetvédelmi őr munka közben: A daruvonulás
  • Daruszafari – nappali darules (ez a mi kedvencünk!)
(Arday Attila)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás