promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Most nézze meg gyorsan, mielőtt végleg eltűnik
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Akarja még látni az Alpok gleccsereit? Szeretne gyönyörködni a Nagy-korallzátony csodálatos színeiben? Akkor siessen, fizessen be még ma, hiszen ezek a páratlan kincsek hamarosan eltűnnek a Föld színéről. Ezzel a lényegretörő és kellően apokaliptikus szöveggel csábítja leendő ügyfeleit jó pár utazási iroda. Új trend van kialakulóban, a „most vagy soha” utazások, amelyek a globális felmelegedés hatásai miatt örökre eltűnő természeti csodákhoz viszik a turistát, aki így még az utolsó pillanatban megcsodálhatja, hogy mi mindent hagyunk elpusztulni.

Egy nemzetközi kutatócsoport szerint 2100-ra az Alpok évszázad elején mért jégterülete a négy százalékára zsugorodik. Az elmúlt 30 évben az Alpok térsége annyira felmelegedett, hogy a jégtakaró 1850 óta több mint a felével csökkent. Mindez azt jelenti, hogy az Alpok jégtakarója a 21. század végére alig 4-13 százaléka lesz a 2003-ban mértnek.

A Föld területének tíz százalékát borítják gleccserek, de méretük folyamatosan csökken. Az olvadás miatt a tengerszint megemelkedik, de az eltűnő gleccserek a lakosság vízellátását is veszélyeztetik, hiszen az olvadó jégből káros, hosszú távon ható anyagok szabadulnak fel, amik az olvadékvízzel bekerülnek a patakokba, a folyókba és a talajvízbe. A legtöbb jég az Alaszkai-öbölből, az északi-sarkvidék kanadai részéről, illetve a grönlandi és az antarktiszi jégtakaróból tűnik el. A saját területükhöz mért legnagyobb veszteség az Alpokban és az Andokban tapasztalható.

Az Ausztrália partjainál található Nagy-korallzátonyt pedig soha nem látott mértékű korallfehéredés sújtja. A korallfehéredés a beteg korallzátonyok jellegzetes vonása. A túlságosan felmelegedett tengervízben a korallok színét adó algák egyszerűen kilökődnek, hátrahagyva a fehéres színű mészvázat. Ha a folyamat hosszan tart, a korallok elpusztulnak, ami súlyos csapás az élőhelyként és táplálékként a korallokra támaszkodó halakra és rajtuk keresztül az emberekre is.

Ezeket a kevéssé szívderítő folyamatokat igyekszik meglovagolni több utazási ügynökség is. Látszólag ezek közé tartozik az Apocalyptic Travel is, amely azonban az eltűnőben lévő természeti csodákhoz szervezett utakkal éppen az emberi pusztításra igyekszik felhívni a figyelmet. Bruno Kofler, a cég vezetője hangsúlyozta: küldetésük, hogy a fenntartható fejlődés jegyében szervezzenek utakat, ráirányítva a nagy utazási ügynökségek és légitársaságok figyelmét a globális felmelegedés okozta pusztításra.

Más környezetvédők szerint azonban ez csak egy ügyes trükk arra, hogy hasznot húzzanak az emberi tevékenység okozta károkból, és hiába hívják fel a figyelmet bármire, ha a turisták ugyanúgy odautaznak, azzal semmi különbség nincs a működésük és bármely más iroda munkája között.

(fib)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás