promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nyaraláshoz jól jöhet: íme, a világ legbiztonságosabb országai
Borítókép:  motorosturazas.hu
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Idén is nyilvánosságra hozták a Global Peace Indexet (GPI), vagyis a világ legbiztonságosabb országainak listáját.

A Sydney-ben székelő Institute for Economics and Peace (IEP) nevű szervezet 2018-as összegzése nem okoz komoly meglepetést, ami az élbolyt illeti. Számításaik szerint Izlandon kell legkevésbé aggódnunk, a mindössze 300 ezer lakosú sziget nyújtja a lehető legnagyobb biztonságot a vizsgált 163 ország közül. Izland bebetonozta vezető helyét, immár 11 éve nyeri el a világ legbiztonságosabb országa megtisztelő címét. A második helyen egy szintén régi toplistás, Új-Zéland áll, míg a dobogó legalsó fokára Ausztria lépett fel, letaszítva a tavalyi bronzérmes Portugáliát.

Az IEP a lehetséges veszélyforrásokat vizsgálja, az országok belső konfliktusaitól kezdve a fegyverek számán át a politikai stabilitásig. Évente kiadott listáikon viszonylag kevés mozgás figyelhető meg, a legbiztonságosabb országok között találjuk valamennyi skandináv államot, Írországot, Németországot, Kanadát, Ausztráliát, Japánt és Szingapúrt.

De a közép-európai régió is szépen teljesít: Csehország a 7., Szlovénia a 11., Szlovákia pedig a 22. helyre futott be. És nekünk, magyaroknak sem kell szégyenkeznünk, Magyarország északi szomszédainkat megelőzve a 17. legbiztonságosabb országként szerepel a listán. Két népszerű turistacélpont, Horvátország és Bulgária a 26. és a 27. helyen szerepel, de mögöttünk van Hollandia, Spanyolország és Olaszország is. Utóbbiak nem fértek be az első harmincba.

Nagy Britannia és Franciaország csak a középmezőnyben kapott helyet (az 57. illetve a 61.), az IEP listája szerint azonban még ennél is sokkal rosszabb a helyzet az Egyesült Államokban, amely az index utolsó harmadában, a 121. helyen tanyázik.

Az amerikaiak legfeljebb annak örülhetnek, hogy megelőzték Oroszországot, amelynek 154. helye azt jelenti, a 2018-as focivébé házigazdája a világ 10. legveszélyesebb országa.

Mögötte már csak a tragikus helyzetben lévő, konfliktuszónk szerepelnek: Líbia, Jemen, Közép-afrikai Köztársaság, Szomália és Irak. A legveszélyesebb három ország pedig Dél-Sudá, Afganisztán és Szíria.

(fib)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás