promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Gasztrotérképpel jelent meg a legátfogóbb balatoni gasztrokalauz
Borítókép:  szallas-tihany.hu
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
„Amikor 2013-ban kiadtuk az első balatoni gasztrokalauzt, azon izgultunk, hogy találjunk kétszáz helyet, amelyet nyugodt szívvel ajánlhatunk – a csalódás veszélye nélkül. Nem sikerült. Első kalauzunk 170 címmel jelent meg. De hol van már a tavalyi hó! Ahogy múltak az évek, és a gasztroforradalom szellője elérte a tópartot is, a vállalható helyek száma szaporodni kezdett” – írja ajánlójában Vinkó József, a kiadvány főszerkesztője.

Mostanra háttérbe szorultak a tipikus „egynyári” éttermek, és megjelentek a borteraszok, bisztrók, kézműves pékségek, új típusú kávézók, vendégasztalok. A főszerkesztő szerint a falusi gasztrokocsmák, újhullámos strandbüfék meg egyenesen új műfajt teremtettek: megszületett a beach food – a helyi alapanyagokra építő strandétel. „Mindehhez persze kellett a háttérből a borászatok, ínyencboltok és piacok támogatása, a Balatoni Kör (és számos más civil összefogás) minőség iránti megszállottsága.”

A balatoni gasztroszcéna folyamatosan változik. MIndig születnek új helyek, megszűnnek vagy átalakulnak régiek, de az általános kép „tisztulni látszik.” Az idei kiadványba 104 új cím került: vannak köztük éttermek és cukrászdák, sajt- és lekvárkészítők, állattartók, fűszernövény-termesztők, romkocsmák és halsütők.

Míg az elmúlt években Balatonfüred és a Káli-medence volt a tó gasztronómiai központja, most már a déli part – Siófok vezetésével – megpróbál felzárkózni.

mk balaton facebook hird 570x459

„Tavaly azt írtuk, ha valaki mindennap máshol étkezik, egy év kell ahhoz, hogy körbekóstolja a tavat. Most az a helyzet: egy év sem elég. A 400 cím még az edzett ínyencek számára is emberpróbáló kulináris feladat, igaz, egy napba több célpontot is bezsúfolhatunk, számtalan helyen megszállhatunk, és mint piktogramjainkból láthatják, a helyek jelentős része már télen-nyáron nyitva tart” – zárul a főszerkesztő ajánlója.

Vinkó József azt is elárulta, hogy a kiadvány szerzői nem anonim módon tesztelnek, hanem immár hagyományosan vállalják nevüket, és azt is ellenőrizték, hogy ne kerüljön a gasztrokalauzba olyan egység, amely ebben a szezonban nem nyílt meg.

A kiadvány gasztrotérképpel egybecsomagolt, és a Magyar Konyha július-augusztusi számával együtt csütörtöktől kapható az újságosoknál.

(TK)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás