promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Itt a nyár, igyunk uborkasalátás sört!
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A lassan trópusivá váló idő ellen védekezhetünk ventilátorral, légkondival, vizes lepedővel, úszómedencével, vagy akár tóparttal is, a leghatásosabb és legkellemesebb mód azonban kétségtelenül a sör. Ahogy az íncsiklandóan gyöngyöző kortyban keveredik a maláta édessége a komló keserű ízével és a citrusos jegyekkel, az ember gyorsan megfeledkezik az őserdei klímáról – természetesen csak mértékkel fogyasztva. Minden évszakra találhatunk megfelelő sört, hiszen egy testes, 10 százalék feletti árpabor télen talán még jobban csúszik, a folyékony kenyér mégis a nyárral fonódott össze. A hőség teljes súlyával ránk telepedett, lássuk hát, hol és mivel csillapíthatjuk a szomjunkat.

A hazai sörrajongókat talán még sosem kényeztette el úgy az ipar, mint manapság. A kézműves és kisüzemi sörök körüli felhajtásnak hála már itthon is több ezer különlegesség közül választhatunk, egyre többen vágnak bele a sörfőzésbe, és egymás után nyílnak a nagyüzemi, gyári italok kínálatától elrugaszkodó sörözők országszerte.

Persze ahogy mindenben, a sör terén is a főváros a központ, Magyarország sörfejű, de már a legtöbb nagyvárosban, egyre több kisebb településen, és a Balaton környékén is szép számmal találunk kézműves, kisüzemi sörözőket, szaküzleteket.

A kiindulópont – mérce és nullkilométerkő egyben – az Élesztőház, Budapesten a Tűzoltó utcában. A hazai sörforradalom öt éve kifutott zászlóshajója valódi kulthellyé vált, amely azonban egy percre sem kényelmesedik bele a pozíciójába, folyamatosan fejlődik, bővül, egy dolog állandó: a minőség. Az Élesztőben mindent megtalálni, ami itt nincs, azt talán nem is érdemes keresni. A sör mellett immár a borok kedvelőinek sem kell más helyet keresniük maguknak, a VinoPiano Bor és Tapas Bár a malátán és komlón túli igényeket is kielégíti. A környezet pedig önmagáért beszél, az Élesztő kicsit olyan, mint egy város a városban, romos-indusztriális terei harmonikusan keverednek a rusztikus eleganciával.

Nem mehetünk el szó nélkül a Jónás Sörház mellett sem. A Bálna gyomrában megbúvó hely a legjobb italok mellett páratlan panorámát kínál, hiszen a sörünket a Duna-parton kortyolhatjuk a háttérben a Gellért-heggyel és a budai hegyekkel. Kilátásban nem, sörökben azonban versenyre kelhet a Jónással a budapesti bulinegyed szívében, a Holló utcában található Léhűtő, amely a nyáron kissé izzasztó szuterén helyiség mellett külső terasszal várja is a vendégeket.

A bulinegyedben kalandozva egy rakás pubot találunk, a Kazinczy utcai Szimpla kertben működő Labortól kezdve a Dob utca elején nyitott FIRST Craft Beer-en át a Kertész utcai Csakajósör szaküzletig, illetve az általuk üzemeltetett Akácfa utcai Hopaholic-ig. Mindhárom megér egy próbát – vagy többet. Kissé távolodva a dévaj lány- és féktelen legénybúcsúk epicentrumától sem fogynak el a minőségi helyek. Az Astoriánál találjuk a Beer Brotherst, a Rákóczi úton a hatalmas belső térrel csábító Neked Csak Dezső!-t, a József körúton pedig a steampunk miliőt teremtő Krak' N Town-t, amelyekben a sörök mellé alaposan be is vacsorázhatunk.

Budapesttől elköszönve a szegedi Napfény Műterem, illetve az eltéveszthetetlen nevű Maláta sör- és grillkert érdemel kiemelt figyelmet. Debrecenben a Szóda Bár, Pécsett a Kisüzem nevű sörbolt, Békéscsabán a Kupak kézműves sörház segíthet csillapítani a szomjunkat. A Balaton északi partján, a balatonfüredi Beer Balatont érdemes keresni, a déli parton pedig a tó egyik legautentikusabb sörét készítő Hedon sörfőzdét, amelynek termékei az elmúlt években letarolták a magyar tengert.

És hogy mit igyunk?

A nyári szezon nagy kedvencei a sour sörök, amik remek szomjoltók, ha valaki szereti a savanykásságot, könnyen csúsznak, és alig hagynak nyomot. A dán Mikeller és To Öl főzdék a legforróbb évszakra alaposan ellátnak bennünket savanyú söreikkel, de a svéd Omnipollo sem marad le a barackos-cukorkás-popcornos italával. Itthonról a Mad Scientist Magyar Uborkasaláta fantázianevű termékét érdemes keresni: nevében az íze.

Az ízesített sörök kedvelői sem maradnak hoppon, akár mangó (Mad Scientist Mango Bay), akár marcipán (Monyo Brewing Marzyparty), akár meggyes, szilvás, vagy málnás (mindhárom a Szent András sörfőzde kínálatán) szomjoltót keresnek.

A felsőerjesztésű, zamatos, gazdag ízű, nem annyira hidegen fogyasztott ale-ek (mint napjaink szupersztárja, az IPA) mellett a alsóerjesztésű lagerekről sem szabad elfeledkezni, mondjuk a már említett Hedon főzde Balatonvilágosi nevű söréről.

A nagy klasszikusra vágyók a skót Brewdog termékeivel próbálkozhatnak, a hazai főzdék termékei közül pedig a Balkezes Greyjoy nevű remekművét, a Mad Scientist 9 százalékos dupla IPA-ját, a Liquid Cocaine-t, vagy a Monyo Dead Rabbit nevű sörét érdemes kóstolni.

(fib)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás