promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tirpák Fesztivál és Pálinkanap lesz hétvégén Nyíregyházán
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Az eseménnyel a szabolcsi megyeszékhely a várost újratelepítő tirpákokról, a tót, szlovák ajkú lakosokról emlékezik meg, akik a török idők után szinte elnéptelenedett, akkor alig 400 lakosú településre beköltöztek és létrehozták a ma is létező bokortanyák világát a környéken. A főként Szlovákiából származó népcsoport hagyományait és életmódját bemutató gasztronómiai fesztiválon egyszerű alapanyagokból készített tirpák ételeket kóstolhatnak meg jegy ellenében a látogatók - mondta Ulrich Attila alpolgármester az eseményt bemutató sajtótájékoztatón.

Szombaton és vasárnap a város főterén több mint húsz nyíregyházi étterem, hét szakképző iskola és hagyományőrző egyesület készíti el saját speciális vagy újragondolt tirpák népi ételeit. A vendégek közel negyvenféle ételből válogathatnak, megkóstolhatják többek között a tirpák cirkás paszulylevest, a vágási lestyános ökörpörköltet köles-dödöllével, a krumplis gömböcöt kukoricalángoson tálalva, a tirpák káposztás-tejfölös libaaprólékot tepertős galuskával, a kondások bablevesét, a káposztás krumplis paszulylevest házi tejföllel, a pergelt savanyú káposztás csirásgaluskát tepertővel, a káposztás puliszkát, a törtpaszulyt és a tirpák tarhonyát is. Szóval egy biztos, senki sem fog üres gyomorral távozni.

A főzésbe a meghívott lengyel, ukrán és szlovák testvérvárosok egyaránt beszállnak majd, az ételeket szakmai zsűri értékeli.

Azok se maradnak éhen, akik édes ízekre vágynak. A városnapokon ezer adag szilváslepénnyel lepik meg a helyi vendéglátóipari szakközépiskola tanulói és oktatói a nyíregyháziakat, akik tirpák tekercset, almás és káposztás bélest, almás puffancsot, különböző ízesítésű réteseket, fánkot, rácsos almást, kemencés kalácsot, hájas tésztát és tökös bélest is kóstolhatnak a fesztiválon.

tirpakf17pl
Vasárnap rendezik meg a bogrács- és grillbajnokságot, amelyen tizenhét civil szervezet szakácsai mintegy ötezer adag ételt készítenek majd el. Lesz csülkös bableves, tirpák csirkeragu lángoson tálalva, birsalmás, savanyú káposztás sült csirke, lecsó, birkapörkölt, túrós, almás és meggyes rétes, valamint mákos kalács is.
 
A két nap alatt bemutatkoznak a pálinkalovagrendek és számos pálinkafőzde is, lesznek koncertek, valamint népzenei és néptáncbemutatók, megismerhetik a látogatók a Nyíregyházi Települési Értéktárat és a postás utazó kiállítást, a szív világnapja alkalmából pedig szűréseket és tanácsadást tartanak a Jósa András Oktatókórház szakemberei.

Szombaton este a retro zene lesz a főszerepben. Soho Party DJ szettel érkezik DJ Náksi és vele Betty Love, de fellép az Ámokfutók is. Az este sztárvendége a svéd fogorvosból lett énekes, Dr. Alban lesz. (MTI; Torony)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás