promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Többen esznek belőle, ha izgalmas nevet adunk a zöldséges fogásnak
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Sosem értettem, ha egy zöldséges étel finom, jól van elkészítve és fűszerezve, akkor miért ne ennék belőle? Van vegetáriánus barátom, aki néha olyan fogásokat készít, hogy még a húsos pitét is simán félre dobnám. De az emberek többségének úgy látszik az kell, hogy Superman lézer szemével sütött cukkininak hívjanak egy kaját, hogy fogyasszanak is belőle. Szóval a Stanfordi Egyetem kutatói szerint, ha azt akarjuk, hogy az emberek több zöldséget egyenek, akkor izgalmas nevet kell adni nekik.

A BBC News számolt be róla, hogy a kutatók az egyetem menzáján próbálták ki az ötletet az egyetemistákon, és azt tapasztalták, hogy a fantáziadús nevek miatt 25 százalékkal többen választottak zöldségfélét.

A "sistergő bab", "dinamit cékla" vagy "citrusmázas csavart sárgarépa" felkeltette az érdeklődést, sokan szedték ezeket a zöldséges fogásokat a tányérjukra az ebédnél. Az olyan egészségesnek hangzó címkék viszont, mint a "tápláló" semmiféle hatást nem értek el, holott ugyanarról a fogásról volt szó.

A kísérletet az őszi szemeszterben végezték a kutatók. Minden nap négy különböző néven jelent meg az étlapon ugyanaz a zöldséges fogás. Az első egyszerűen megnevezte a zöldséget: répa, a második "egészséges, korlátozó" címkével illette: répa cukormentes citrusdresszinggel, a harmadik "egészség, pozitív" üzenettel szerepelt: okos választás C-vitaminban gazdag répával, a negyedik viszont izgalmas fantázianévvel csábított: citrusmázas csavart sárgarépa.

Arra is ügyeltek, hogy a zöldségek széles skáláját kínálják folyamatosan cserélgetve, így egyebek mellett cékla, répa, kukorica, cukkini, zöldbab és édesburgonya is szerepelt a heti választékban.

zoldseg2nev
A kutatók minden nap felmérték, hogy a mintegy 600 vendégből hányan választottak zöldséges fogást és kiszámolták, hogy aznap mennyi étel fogyott el a tálalókból. Az izgalmas nevű ételek végeztek a csúcson.
 
Az ilyen név alatt árult zöldségételekből 25 százalékkal többen választottak maguknak, mint az egyszerű, semleges nevükön szereplőkből zöldségfélékből, 41 százalékkal többen, mint a "egészséges, korlátozó" elnevezésűekből, és 35 százalékkal többen, mint a "egészséges, pozitív" elnevezésűekből.

Brad Turnwald és kollégái a JAMA Internal Medicine folyóiratban számoltak be a kísérlet eredményéről.

„A legtöbb embert az ízlése irányítja az ételválasztásban. A kutatások alapján viszont az egészséges megjelölésű ételek az emberek szerint kevésbé ízletesek. Az elnevezés képes befolyásolni a választásunkat, ha azzal kecsegtet, hogy ízletes és tápláló ételhez jutunk. Mi tehát azzal próbálkoztunk, hogy a fantázianevekkel megváltoztassuk az emberek véleményét a zöldségekről” - fejtette ki a kutató.
 
Sokszor az étlapokon is fantázianevű ételekkel próbálnak minket rávenni egy fogásra, itt már csak az a végzete az embernek, amikor még apróbetűvel sincs feltüntetve, mi a halál akar az lenni. (Torony; MTI)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás