promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Új néven folytatja az Igazi Csíki Sör
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A balhé onnan indult ugyebár, hogy az Igazi Csíki Sör gyártóját beperelte a Heineken Románia, mert úgy vélte, eltulajdonította szellemi tulajdonát. A cég évek óta jogi harcban állt a nemzetközi multival, amely a romániai piacon többek közt a Ciuc nevű sörrel van jelen. Az erdélyi magyarok körében a Ciuc is ”csíkiként” közismert, de a Heineken a ”Csíki Prémium” szóvédjegyet is bejegyeztette Romániában. Az elsőfokú ítéletben a román táblabíróság megállapította, hogy a csíkszentsimoni sörgyártó tisztességtelen, megtévesztő eszközt használt az üzleti versenyben. Elrendelte, hogy a gyártó az ítélet jogerőre emelkedését követő 30 napon belül vonja vissza Igazi Csíki Sör néven árult termékét a piacról, és a visszavont terméket semmisítse meg. Azt is megtiltotta a Lixid Project Kft.-nek, hogy a www.csikisor.com és a www.csikisor.ro domainneveket használja.

Azóta hozzánk is megérkezett a balhé, és Magyarországon is több helyen elkezdték bojkottálni a Heinekent. A nagyobb gond az, hogy ebből megpróbáltak politikai ügyet csinálni. Jó dolog az együttérzés, de igazából mi nem igazán tudunk beleszólni a Romániában zajló két cég közötti harcba.

csiki2
 
A Csíkit továbbra is a Heineken Románia perelte be, és nem a Heineken Hungária Zrt., így Patakiné Varga Emília, az üzemi tanács elnöke is elmondta, a bojkottot kiváltó esemény teljesen független a magyarországi vállalattól, annak mintegy ötszáz dolgozójától, a több ezer hazai vendéglátós és bolti partnerétől, beszállítóitól. A felhíváshoz csatlakozók veszélyeztetik a cégcsoport magyarországi dolgozóinak munkahelyeit, ezáltal megélhetését. Abban viszont igazuk van a bojkotthoz csatlakozóknak, hogy ezzel nyomást lehet gyakorolni a multinacionális cégre, azt viszont közben ne felejtsük el, hogy például a Heineken Hungária Zrt. gyártja a Soproni sörünket is.
 
A Csíki Sörnek biztosan jól esik, hogy lélekben mellettük állunk, de elég tökösek ahhoz, hogy nem kell őket félteni. Mégis csak egy vállalatról van szó, ami profitot termel. Most átmenetileg Tiltott Igazi Sör néven folytatják tovább a gyártást, de rovásírással szerepelni fog a Csíki Sör név is a címkén. Mi ez, ha nem igazi tökösség? A cég persze jelezte azt is, hogy az üvegben lévő sör receptjén nem változtattak. Később kiderül meddig fajul ez az egész ügy, de reméljük, mihamarabb megoldódik. (Torony)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás