promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Levezették a Nutella összetevőit
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A Nutella, egy 1944-ben alapított cukrászda hátsó kis szobájában született az olaszországi Albában, Pietro Ferrero által. A város nagyon ismert a mogyorótermelésről, de a Nutella igazi elhagyhatatlan alapja mégis a pálmaolaj lett. 1963-ban Ferrero fia, Michele Ferrero azzal a szándékkal újította meg a terméket, hogy egész Európában ismert édesség legyen. A pálmaolajat régóta támadják a környezeti és egészségügyi hatások miatt is. Ferrero szerint ez elkerülhetetlen, mivel ez felel a krémes állagért, ha más olajat, például napraforgóolajat használnának, akkor megváltozna az egész krém karaktere. Persze nem csak erről van szó, hanem arról is, hogy a pálmafaolaj a legolcsóbb. A Ferrero évente 185 ezer tonnát dolgoz fel, ha másra váltanának, 8-22 millió dollár többletköltséget jelentene.

De a Verbraucherzentrale Hamburg nem is erre akarja felhívni a figyelmet, hanem inkább arra, mennyi cukrot is tartalmaz a termék. Hogy mi van benne az eddig se volt titok, de sokszor hajlamosak vagyunk elmenni az arányok mellett. A német szervezet ábrája ezt gyönyörűen vezeti le.

nutella2
Felülről lefelé így jönnek az összetevők, amikből annyi van a Nutellában, amennyit látunk: pálmaolaj, tejpor, kakaó, mogyoró és legvégül a cukor, amiből tetemes mennyiség van a termékben. Gyakorlatilag majdnem a fele.
 
Érdemes mindig utána nézni mit veszünk, ha nem akarunk a semmiből hízni. A szervezet amúgy bemutatta, hogy a Nestlé Fitness pelyhe sem annyira fitnesz, mivel cukor nélkül már nem lenne olyan az ízhatás, és mondjuk a gyerekeknek szánt Kinder tejszelet sem a mézről és tejről híres, mivel szintén tele van cukorral és pálmaolajjal.
 
Ha kiábrándultunk volna a Nutellából, akkor van fent a neten házilag készített változat, amibe annyi cukrot teszünk, amennyi jól esik. A recept amit mi néztünk egy kanállal ír, ide kattintva érjük el a Kitti féle változatot. (Torony) 
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás