promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Közeledeik a Bocuse d'Or januári döntője
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Hamvas Zoltán elnök, Széll Tamás séf, Szabó Kevin segédszakács (commis) és Vomberg Frigyes coach a januári 5 óra 35 perces nemzetközi séfverseny döntőjén 24 ország legjobb csapataival méri össze tudását. Széll Tamásék a januárban 30. évfordulóját ünneplő verseny döntőjének első napján, utolsó versenyzőként, rendkívül erős mezőnyben készítik el a két fogást. Vomberg Frigyes coach vezetésével a csapat heti hat napot gyakorol: az egyik nap a lyoni box tökéletes másában a helyszínt és az alapanyagokat készítik elő, a másikon pedig időre gyakorolják a folyamatosan tökéletesedő koreográfiát, elemzik a hibákat és kockázatokat.

A tizennégy adagos tálon felszolgált húsétel szeptember elején kihirdetett alapanyaga - a 30 évvel ezelőtti döntő emlékére - ismét a világ legjobb csirkéjeként számon tartott bresse-i fajta lesz, amelyhez ötféle tenger gyümölcséből lehetett párosítást választani, és ezekből megálmodni a tradicionális lyoni fogásnak számító „csirke és rák” újraértelmezését. A bresse-i tyúkfajtáról amúgy ide kattintva tudunk bővebben olvasni. A magyar csapatnak november 30-ig kellett megküldenie a választott alapanyagok listáját és a készítendő étel receptjét, amelyen apróbb módosításokat végezhetnek majd.

Szabó Kevin commis szerint a bresse-i csirke nem könnyű alapanyag, és már a feldolgozásnál különös figyelmet igényel, ezért a felkészülés időszakában hetente több csirkét fogyasztanak el a tréningkonyhán.

Széll Tamás azt mondta, hogy ez a csirke különösen összetett húsféle, szinte minden része eltérő feldolgozási technológiát, hőfokot igényel.

„Szakszerű felbontása is körülményes, a versenyidőből nagyjából 45 percet vesz el a csirke darabolása, előkészítése” - nyilatkozta a séf.

csapat2
A verseny történetében idén először fordul elő, hogy második fogásként vegetáriánus ételt várnak a versenyzőktől, akik tejet és tojást sem használhatnak. A csapatok a Metró Piac 142 termékéből - köztük gyümölcsökből, zöldségekből, gabonafélékből, magokból és hüvelyesekből - választhatják ki a fogás összetevőit, kiegészítve azt két, a nemzeti konyha sajátosságait tükröző alapanyaggal.
 
A zsűriben helyet foglaló Hamvas Zoltán elnök a felkészülés egyik legfontosabb feladatának tekinti a pontozásban 20 százalékos súllyal szereplő nemzeti karakter kialakítását, amely a csapat tervei szerint az ételek tálalásában és a menükártyában is visszaköszön majd.

Széll Tamás szerint egy vegetáriánus ételt nehezebb úgy elkészíteni, hogy az teljes értékű élményt nyújtson a húskedvelők számára is, márpedig a két fogás azonos súllyal szerepel a döntő során. A séf elmondta, hogy a magyar csapat stratégiáját a maradandó, karakteres ízvilág fogja meghatározni.

A csapat felkészülését továbbra is Rasmus Kofoed segíti a Magyar Bocuse d'Or Akadémia tanácsadójaként. A dán séf a Bocuse d'Or történetének legsikeresebb versenyzője, koppenhágai étterme az idén megkapta a harmadik Michelin-csillagot is.

Széll Tamás főszereplésével elkészült a magyar csapat kétperces promóciós filmje is.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás