promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ha karácsony, akkor hal!
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Németh István a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetségének (jó hosszú, röviden: Mahal) elnöke nyilatkozott arról, hogy a termelők a haltermés 40-45 százalékát decemberben tudják értékesíteni. Karácsony előtt nagy mennyiségű hal áll rendelkezésre: ponty, harcsa, süllő, kárászok, busa. Tengeri halakból is bőséges a kínálat, a piacokon és az üzletekben a lazactól a tengeri süllőig számos halfaj megtalálható. Az elnök szerint az árak nem igen változtak az utóbbi évekhez képest. A ponty kilogrammonkénti ára ezer forint alatt van, a szálkamentes harcsa ára pedig 2500-3000 forint között alakul. A magyar süllővel szinte azonos áron - 4-5 ezer forintért - kínálják a fagyasztás nélküli, friss tengeri halakat, amelyek közül a legnépszerűbb az aranydurbincs, a vörösmárna, és a vörös tonhal. Szóval aki puccos halat akar az asztalra, az is bátran beszerezheti.

Még azt is megfigyelték, hogy a városban muszáj feldolgozni a halakat, szóval ott a halszeletek és a halfilék a kellendőbbek, míg a kisebb falvakban bevállalják az élőhalat. De azért tegye fel a kezét, aki karácsonykor szeret a hal feldolgozásával vacakolni.
 
Halfogyasztásban egyre jobban állunk a statisztikák szerint, és a fiatalabbak is nyitottabbak a víz alatti hús felé. Az elmúlt másfél évtizedben megduplázódott az egy főre jutó átlagfogyasztás, a tavalyi év  6,3 kilogramm 1 kilogrammal haladta meg a 2014. évit. Ugyanakkor az uniós országokban 24 kilogramm az évi halfogyasztás, a világátlag pedig 19 kilogramm. Az elnök beszélt arról is, hogy igyekeznek elérni azt, hogy a hal áfája is csökkenhessen, így is ösztönözve az egészségesebb halfogyasztást.
 
Gondolkoztam a végére milyen halas receptet linkeljek, de a harcsapaprikást meg a halászlét már mindenki kívülről vágja. Azonban találtam az egyik kedvenc séfemtől, Széll Tamástól egy kis sörtésztás afrikai harcsát. Tök egyszerű, és bár Széll séf nyár végi lezáró ételnek nevezi, nyugodtan bevethetjük a két ünnep között is. (Torony, MTI)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás