promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Metaxa AEN: a legkülönlegesebb borpárlat
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Meglepő, hogy a Metaxa alig több mint 100 éves. 1888-ban a görög Sypross Metaxa töltötte meg vele az első palackot. Az előállítása valóban különbözik a megszokott módszerektől, borpárlatot és bort elegyítenek, ezt fűszerezik, de szerep jut az elkészítés során a rózsaszirmoknak és gyógynövényeknek is. Pontosabban a görög szigeteken termő szőlőfajtákból (Savatiano, Sultania és Black Cornith) készül az a különleges bor, amelyet lepárolnak a Metaxa készítéséhez. A párlatot kézzel készített tölgyfa hordókban érlelik, majd koros muskotályborokkal, némi természetes karamellel és desztillált vízzel elegyítik. Ezt a mixtúrát gyógynövényeken és rózsaszirmon szűrik át, majd legalább további hat hónapig érlelik, és a palackozás előtt 48 órán keresztül -6 Celsius-fokos hőmérsékleten hűtik.
 
A Metaxa esetében a jól ismert csillagok, a hordóban (legalább) eltöltött évek számát mutatják. Az üvegeken van 3 és 5 (38 % alkoholtartalom), valamint 7 és 12 csillag (40 %). A sor elején a gyümölcsös ízvilág hasonló, az ötcsillagos szárazabb, a hétcsillagos markánsabb és összetettebb ízű, itt már felismerhető az érleléshez használt hordó, a sor végén pedig már erőteljes és domináns a fás jellegű íz, de akad némi csokoládés krémesség is. A csillagokat azonban el is hagyják, a Grande Fine név alatt 8-15 éves párlatok keverékéből készült ital palackoznak, míg a Private Reserve esetében 20-30 éves párlatokról beszélhetünk. A Metaxát hagyományosan tisztán, esetleg jégre töltve fogyasztják 18-20 Celsius-fokos állapotban.

meta2
A legexkluzívabb minden bizonnyal az AEN (45,3 %). A különleges kiadást a márka 120. születésnapjára készítették el, és az 1888 darab kristálypalack kizárólag az 1. számú hordóban érlelt italt tartalmazza. Az ebben a hordóban lévő Metaxa több, mint 200 különböző borpárlat 80 évig tartó érlelésének eredménye. Az üveget egy különleges formájú, 20 karátos aranyfestékkel, kézzel díszített kupak zárja, amelyek mindegyike sorszámozott és tartalmaz egy Mesterkeverő által kézzel aláírt eredetigazolást is. (P.B.)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás