promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Jamie Oliver kiverte a biztosítékot a spanyoloknál
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Ha autentikus ételekre vágyunk, akkor ne nézzünk celebszakácsokat, és ne is kövessük őket. Nekik pont az a lényegük, hogy nem lerágott csont ételeket mutatnak, hanem visznek bele egy kis csavart. Ha már nagyon ununk egy fogást, akkor ők tudnak nekünk mutatni valami újat. Láttam már kétszer is Jamie Olivert gulyást készíteni, de nem sok köze volt az eredeti változathoz. Az igazi gulyás receptet már többször is bemutatták, még a csipetkekészítést is meg lehet tekinteni angolul a YouTube-on. Értelemszerűen Jamie nem olyan recepttel fog előállni, amit már bemutattak nyolcvanszor. A brit szakács most a Twitteren osztott meg egy újragondolt paella receptet, ami azonnal ki is verte a biztosítékot a spanyoloknál.

A paella Valnciából származik, de ma már gyakorlatilag a spanyolok nemzeti eledelévé vált. Az eredeti változat fő eleme a csirke vagy nyúlhús, a rizs és a sáfrány. Nagyon népszerű a tengergyümölcsei változat is, ezt speciálisan paella marinerának hívják. A spanyolok szerint Jamie ételét szigorúan tilos paellának nevezni, mert rakott bele kolbászt. Nos, kolbászt szerintük szigorúan tilos bele tenni. Hogy miért? Igazából fogalmam sincs, mert annyi változata van már, hogy elképzelni nem tudom, miért pont kolbász nem lehet benne. Szerintem már biztos sunyiban csempésztek bele Spanyolországban is, akik unták az eredeti ízt. Ráadásul nem valami brit utánzat került bele, hanem spanyol chorizo.

A gasztronómiát elég komolyan vevő spanyolok letámadták Jamiet olyan kommentekkel, hogy ez nem paella, hanem terrorizmus, és csináljon csak az ujjaiból inkább nuggets-et. Súlyosan sértegettek a Brexittel is, amire azt írták, hogy jó dolog, mert legalább Jamie Oliver is eltakarodik. Volt, aki csak ennyit írt: „Spanyolország a polgárháború óta nem szenvedett ennyit.” Akadt olyan, aki a virslis buggyantott tojásos paella receptjét osztotta meg. Na jó, az tényleg vicces volt.

jamiepaella2
A recept amúgy jó és tényleg egyszerű, ide kattintva tudjuk elérni. Inkább nem a kolbászt mondanám hibának, hanem a sáfrány elhagyását. De mivel elég drága, tényleg elhagyható, azonban igazából az adja meg a rizs színét és az alapízét. Közben Jamie rögtön azzal kezdi, hogy ez a saját verziója, és nem is igazán hasonlítja a paellához. Ha ebből tényleg ekkora balhék vannak, akkor adjon neki tényleg fantázianeveket. Viszont nem értem miért baj az, ha valaki feltűnteti, honnan nyerte az alapötletet.
 
Nálunk a tradicionális lecsó is nagy megosztottságot ad. Van aki rizsesen, tojásosan, kolbászosan, tarhonyásan fogyasztja, de a lecsó attól még lecsó marad. Amúgy paella félesség nálunk még a menzán is található, csak úgy hívják: rizses hús, amit most meg is kívántam. (Torony)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás