promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Óriási virsli és párizsi reneszánsz jön
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Múltkor nézegettem egy étlapot, és oda volt írva a hot dog mellé, milyen virslit raknak bele. Ezt már csak azért is érdemes alkalmazni, mert a vevők mostanság már gyanúsnak találják az igazán olcsó hot dogokat. Múltkor 600 forintot adott ki érte egy ismerősem, és a hagyma tényleg ropogott, de a virsli olyan szinten lágy volt, hogy gyakorlatilag a nyelvével szét tudta nyomni. Ha most ettől valakit kirázott a hideg, akkor teljesen jogosan, mert undorító. Nem volt szétfőve, egyszerűen borzasztóan rossz alapanyag volt benne. A virsli az egyedüli, amit meg tudok még enni, de azokból is csak a roppanós, ízletes fajtákat. Inkább kevesebbet eszünk, de abból jó minőségűt. Itt persze általában az előrecsomagoltak már nem játszanak, szépen a hentes pultból válogatunk.

Ami viszont ki van zárva, az a párizsi. Valahol még tinédzser korom előtt leszoktam róla, és csak akkor vetemedtem rá, ha nagyon muszáj volt. Sosem voltam válogatós, az olcsó és egyszerű ételek híve vagyok. Nem flancolok, ma is túrós csusza volt az ebéd. De a párizsik… a párizsik annyira botrányosan rosszak itthon, hogy azt el nem tudom mondani. Tényleg akad olyan ismerősöm, aki még mai napig kétpofára tudja enni, én viszont már olykor a szagától rosszul vagyok. Amúgy hentesek tényleg készítenek minőségi párizsikat, amiknek 80%-a hús, de láttam a gyártási folyamatot és sosem lesz a kedvencem.
 
Na de mi is lesz ezzel a reneszánsszal? A Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára Zsigó Róbert jelentette ma be egy sajtótájékoztatón, hogy változnak a húskészítményekre és a sütőipari termékekre vonatkozó előírások a Magyar Élelmiszerkönyvben. Azt szeretnék, ha a fogyasztók ennél is jobb minőséghez jussanak. A módosítás alapján nemcsak a minőség javul, nő a termékek hústartalma is. Így például a virsli és a párizsi esetében 40-ről 51 százalékra emelkedett a hústartalom alsó határa. Mivel ez egy alsó határ lesz, így a legborzalmasabb termékek már remélhetőleg tényleg eltűnnek a polcokról.

par1
 
A húskészítmények esetében életbe lépett szabályozás szigorúbb követelményeket vezet be a csontokról mechanikusan lefejtett hús (MSM) felhasználhatóságával, mivel az élelmiszerkönyvben pontosították, szigorították a hús fogalmát. Az érlelt kolbászhoz és szalámihoz, a parasztkolbászhoz és a téliszalámihoz az MSM használata tilos. Más termékek esetében pedig legfeljebb 10 százalékban tartalmazhatja azt. (A csontokról mechanikusan lefejtett hús vagy MSM olyan termék, amelyet a csontozást követően a friss, húsos csontokról vagy a bontott baromfiról mechanikai eszközökkel úgy nyernek, hogy az izomrostszerkezet sérül vagy módosul.)

Számos termék - így például a párizsi, krinolin, virsli, parasztkolbász - esetében csökkent a sótartalom, és új termékekre, a többi között a szafaládéra vonatkozóan is meghatározták a követelményeket.

A sütőipari termékeknél valamennyi termékcsoport esetében részletesen megfogalmazták a felhasználható összetevőket, a minőségre, a csomagolásra és a megnevezésre vonatkozó követelményeket. Összegyűjtötték továbbá a védett elnevezésű termékeket, e körbe tartozik többek között a mákos kalács, a császárzsemle, a sóskifli, a rongyos kifli, a leveles pogácsa, és a különböző ízesítésű búrkiflik.

kenyer
A kiemelt termékek között az egyik legfontosabb termékcsoport azon kenyerek köre, amelyek neve egyben utal azok összetételére is. Az új előírás 15 fajta - köztük a búzakenyér, a fehér, a félbarna, a rozsos és rozskenyér, illetve a teljes kiőrlésű kenyér - összetételét szabályozza. Az összetevők közé bekerültek az álgabonák, például a hajdina és az amaránt, amelyek egyre fontosabb részét képezik az egészségtudatos vásárlók étrendjének magas vitamin, fehérje és élelmirost tartalmuk miatt - mondta az államtitkár. Hozzátette: a lisztkeverékből készített kenyereknél is rögzítették, szigorították a keverékek pontos arányát. A rozskenyérnek például a jövőben az eddigi 40 százalék helyett minimum 60 százalék rozslisztet kell tartalmaznia, míg a rozsos kenyérnél 15-ről minimum 30 százalékra emelték a rozsliszt arányát - közölte Zsigó Róbert.
 
Ez már tényleg csak a multik pékségeire vonatkozik, mert a kis házi pékségek továbbra is félelmetes minőséget generálnak itt a környékemen. (Torony)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás