promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ne hűtsük túl a sört a kánikulában!
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Már eljutottunk oda, hogy 8,5-ös, vagyis extrém UV-B sugárzás van mindenhol. Ilyenkor 11 és 15 óra között nem érdemes a napra menni, de úgy ki se mozdulni sehova. Ilyenkor jöhet a gyerekeknek a jégkrém, apucinak meg a jéghideg sörözés ideje. Na, de itt jön a lényeg, hogy a sörünk ne legyen teljesen jéghideg. A különböző sörfajtákat érdemes más-más hőmérsékleten fogyasztani. Minél hidegebben iszunk valamit, annál kevésbé érezhetők benne az édes és keserű ízek, melyek a melegedés során egyre jobban felerősödnek. „Az egyes sörfajtáknak viszonylag jól behatárolható az ajánlott fogyasztási hőmérséklete, mely típusoktól függően jellemzően 4 és 15 Celsius fok közé esik” – mondta Vásárhelyi István a sörgasztronómus a Táfelspiccnek, akik össze is szedték a listát a fogyasztási módokról.

6-9⁰C

A legtöbb kocsmában lágersört kaphatunk, így ezek a legnépszerűbbek. A fehér habos sárga csodát érdemes 6-9⁰C fok között fogyasztani. Itt a kellemes kesernyésség és a frissítő buborékok a meghatározóak.

7-9⁰C

Itt már jönnek a gazdagabb ízű üvegesek, mint a búzasör vagy a pilseni típusú sörök. Őket sem érdemes 7 fok alá hűteni.

sör2
8-10⁰C

Ahogy a fok felfelé kúszik, úgy jönnek elő az elitebb üvegesek. 8-10⁰C-on ismerkedhetünk meg legjobban az angol világos és félbarna könnyű sörök az ale-ek, bitter-ek erényeivel. Szintén ezen a hőmérsékleten élvezhetjük leginkább a sötét láger- és búzasörök, a schwarzbier-ek, a könnyed IPA-k és a belga blonde ale-ek ízét.

10-15⁰C

Feljebb lépve, 10-12⁰C-on érdemes fogyasztani a vörös ale, világos és barna baksöröket, a dupla IPA-kat. 12-15⁰C-on érvényesülnek a trappista csúcssörök, a Russian Imperial Stoutok vagy az erősebb ale-ek.

A tavaly nyári hőség nagyban hozzájárult ahhoz, hogy 4 százalékkal bővült a hazai sörpiac, ami azt jelenti, hogy több mint 6 millió hektoliter sör fogyott itthon. Idén a kiemelt sportesemények hatására akár további 2-3 százalékkal nőhet ez a szám. Az Eb biztosan megdobja ezt, főleg, hogy a nyolcaddöntők pont a kánikulába esnek bele. Tehát élvezzük a sör ízét is, és ne fagyasszuk le teljesen. Nekem amúgy is képes még nyáron is torokfájást okozni, ha túl hidegen és hirtelen döntöm le. (Táfelspicc, Torony)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás