promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mennyibe kerül a legdrágább magyar bor?
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Kedden immár hatodik alkalommal tartották meg a Botrytis Forumot, melyet a világ botrytises édes borait termelő országok képviselői azzal a céllal hoztak létre tizenkét évvel ezelőtt, hogy felhívják a figyelmet a botrytises természetes édes borok különleges termőhelyi és borászati értékeire. Az első Botrytis Forumot még 2004 szeptemberében tartották, itt két magyar, Szepsy István (Tokaj, Magyarország) és Forczek Ákos londoni magyar borkereskedő vett részt. A mostani esemény különlegessége magyar szempontból, hogy a Szepsy Pince az 1996-os és 1999-es évjáratok után újabb Eszenciát bocsátott piacra. A családi pincészetet Londonban ifjabb Szepsy István képviselte, aki rövid előadásban adott hátteret a 2002-es Aszú és a 2007-es Eszencia megértéséhez.

Az eszencia az összegyűjtött aszúszemekből kicsöpögő nektár, mennyisége rendkívül alacsony. Íze és struktúrája a világon egyedülálló, mint ahogy a 2007-es évjáratú Szepsy Birtok Eszenciáé is, mely 2,5 százalék alkoholtartalommal és 570 gr/liter cukortartalommal bír - számolt be Forczek Ákos.

szepsy2
A rendkívül magas cukortartalmú aszúszemek képződéséhez nélkülözhetetlen a nemes penész, azaz a Botrytis cinerea megjelenése a szőlőültetvényeken. A botrytis finom gombafonalaival átszövi és elvékonyítja a bogyók héját, ezzel a szőlőszemek víztartalma jelentősen csökken, a nemes rothadáson átesett szőlőbogyóban, azaz a keletkezőben lévő aszúszemben különleges aroma- és ízvilág alakul ki.
 
A tárolóedényekben összegyűlt aszúbogyók önnön súlyuknál fogva magukból kipréselt tiszta leve az eszencia. Cukortartalma elérheti a 800 g/litert is, alkoholtartalma legfeljebb 5 százalékos lehet. (MTI)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás