promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Gagyi sonkával is találkozhatunk húsvétkor

Gagyi sonkával is találkozhatunk húsvétkor

Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Pleva György igazgató az M1-en beszélt a húsvéti étkezési szokásainkról. A termékekkel kapcsolatban kiemelte: az ország éves tojás fogyasztásának nagyjából az egyötöde erre az időszakra koncentrálódik. Mindenhol kell lennie az asztalon egy jó kis főtt tojásnak, de a tojásfestőknek is kell valami alapanyag. A Nébih igazgatója a sonka előállításáról elmondta, hogy a hatóság a hagyományos magyar és a gyorsérlelésű módszert is elfogadja. A gyorsérlelésű módszerben természetesen gagyibb sonkát kapunk, így érdemes megnézni, mik az alkotóelemei a húsnak.
 
A hagyományos módszer során a sonka hosszú, több héten át tartó pácolással, érleléssel, szárítással, füstöléssel készül és súlyának harmadát is elveszítheti. A húsipar új módszere a gyors pácolás, amikor telenyomják páclével és különböző fűszerkeverékekkel a sonkát, így a hús súlyának egyharmadával megnövelt súlyú terméket is vásárolhatnak a fogyasztók. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem finom, csak nem színtiszta sonka.