promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hülyeség az 5 másodperces szabály?
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Nagyon sokan ismerik a szabályt és a legtöbben hisznek is benne. Csináltam már én is olyat, hogy az utolsó szem kesudiót leejtettem a konyha padlójára és gyorsan felvettem. Már rohadt drága és luxustermék is nálam, egy kis csomagnyi 400 forint körül van. Most bevalljam? Finnyás vagyok, és rohadtul nem esett jól, mivel rögtön az jutott eszembe, hogy ide potyogtatunk mindent (nem félreérteni) és százszor körbejárkáljuk a konyha padlóját, ha lusták vagyunk még kinti papucsban is. De rögtön arra gondoltam, lényegében azonnal felvettem, mi a pöcsöm baja lehet? A kísérletben éppen ezért egy rák falatkát is használtak, mert a drágább ételt hajlamosabbak vagyunk megenni a földről. De vajon mi az, amit a legtöbbet megeszünk a földről vagy az asztalról? Igen, a sültkrumpli! Bezzeg a jó kis kelbimbót már nem vennétek fel, mi?

Akarjuk tudni, vagy sem, minden egyes felület hemzseg a baktériumoktól, de vajon 5 másodperc elég-e mondjuk egy leejtett cukorkának, hogy átkerüljön rá a baci? A vizsgálatokat Adam Ruben mikrobiológus végezte. Először is felállított egy kontrolcsoportot, egy cukrot beledobott egy kémcsőnyi steril sóoldatba, ugyanez történt a krumplival és a rákkal, így meg lehet számolni a baktériumokat a földre ejtés előtt és után. A kísérlet több helyszínen zajlott, volt íróasztal, sima padló, de még a rendkívül forgalmas járdát is letesztelték. Itt volt 5 másodperces teszt is, de kipróbálták, mivan akkor, ha 1 órán át hagyják ott heverni a falatkákat.

5 másodperc
De leplezzük le a dolgot, akkor helytálló az 5 másodperces szabály, vagy sem? A válasz: Nem! Az egy órán át a járdán heverő mintákon volt a legtöbb baktérium, ez talán nem is meglepő. Itt a cukorkára került a legkevesebb, a sültkrumplira a legtöbb, de fej-fej mellett haladtak a rákkal. Az íróasztalra ejtett cukorkán szinte semmi baci nem volt, de a krumplira és a rákra rengeteg került, az utolsó kettőnél minden esetben több baktérium fejlődött. Tehát ha a cukorkát ejtjük le valahova, az még annyira nem vészes. Nem az a tudományos magyarázat, hogy a bacik nem szeretik a cukorkát, itt az étel nyirkosságáról és szerkezetéről beszélünk, a ragacsos étel rizikósabb.

Érdekes, hogy a rákon, amit még le sem dobtak jókora mennyiségű baktérium volt. persze a sütés megöli a bacikat, de a sült húsok is összeszedhetnek mikrobákat. Persze a vizsgálat során nem találtak szalmonellát, vagy egyéb veszélyes dolgot, de ha egy ilyen súlyosabb kórokozó van a padlón, az 5 másodperc alatt is az ételre kerül.

Na, de mi a helyzet a padló és a járda versenyében? Elképesztő, de a padlóra dobott ételeken 5 másodperc alatt jóval több baktérium fejlődött, mint a járdán heverőkön. Talán ki kellene takarítani. Szóval a lényeg, az 5 másodperces szabály téves, a bacik ennyi időt se várnak, így ne együnk meg semmit se a földről. Azonban ott van a másik oldal is, aki azt mondja, ennyi senkinek sem árt, legalább erősíti a szervezetünket. Mindenki döntse el maga, én inkább maradok finnyás.

Torony
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás