Kedvezőbb áron lesz kapható például a kicsontozott comb és lapocka, csontos és csont nélküli karaj és tarja. Ugyanakkor a belsőségekre, valamint a feldolgozott húsféleségekre - mint a kolbász, szalámi, párizsi, felvágottak - már nem terjed ki az 5 százalékos áfakulcs. Szóval jó kis sertésekből összerakott kolbászt nem vehetünk kedvező áron, de otthon jóval olcsóbban nekiállhatunk az előállításának.

Az élő- és félsertés áfájának csökkentésekor szerzett tapasztalatok azt mutatták, hogy a sertéságazat alapanyag-termelésében korábban 30 százalék körülire becsült feketegazdaság megszűnt. Emellett nőtt a magyar élősertés- és tenyészállat-értékesítés, a sertéstartók és a sertések száma, egyúttal csökkent az élősertés importja. Valóban fontos a magyar sertéságazat versenyképességének megőrzése és növekedése, mert mondjuk ki, tényleg király sertéshúsunk van, legyünk büszkék rá!