promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A ponty és a halfilék a legmenőbbek a karácsonyi asztalon
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Németh István, aki a Tógazda Halászati Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: a ragadozó halak közül nagy igény mutatkozik a harcsára, süllőre, kisebb mennyiségben keresik a csukát. A vásárlók egyre gyakrabban választanak feldolgozott, konyhakész termékeket, ezért egyre népszerűbbek azok a halboltok, ahol megtalálhatók a fagyasztás nélküli, friss halkészítmények. Természetesen élőhalból is bőséges a kínálat, de az "árut" az állategészségügyi szabályozások miatt csak az értékesítésig tartják életben.
 
Az árak az elmúlt évekhez képest számottevőn nem változtak, mindössze egy-két százalékkal kell többet fizetni a halért. A "kenyérhalnak" számító ponty a tavalyi évhez hasonlóan kilogrammonként 800-1000 forintért kerül forgalomba, a szálkamentes harcsa kilogrammonkénti ára 2500-3000 forint. A karácsonyi kínálatban megtalálhatók a Horvátországból érkező fagyasztás nélküli, friss tengeri halak is, többek között az aranydurbincs, a vörösmárna, vagy vörös tonhal, ezek viszont már sokkal drágábbak, kilogrammonként 4000-5000 forintba kerülnek.

hal2
Az elmúlt húsz évben duplájára, 5,2 kilogrammra nőtt az egy főre jutó magyar halfogyasztás, de még mindig nem vagyunk elég jók, mert ez az eredmény még mindig messze elmarad, egynegyede az európai uniós átlagnak. Nem meglepő, mert többnyire csak karácsonykor őrülünk meg a halért. Nálunk is csak hal, halászlé és harcsapaprikás lesz a menü. A szakértők tapasztalatai szerint a fiatalok is egyre nagyobb számban keresik a feldolgozott haltermékeket. Nem kell tőlük megijedni, tökéletes recepteket találhatunk az interneten, a mai világban már videókkal együtt is. Szerintem ha megkívánjuk évközben a halat, nyugodtan legyünk rá vevők, egy harcsapaprikás ugyanúgy jól eshet tavasszal, mint karácsonykor, és az ára sem több, mint egy közepes rántotthúsos ebédnek.
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás