promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Román kürtőskalács?
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A kormányalakítással megbízott Dacian Ciolos agrárminiszter-jelöltje a parlamenti bizottsági meghallgatásán hétfőn beszélt erről. A miniszterjelölt - amint a Mediafax hírügynökség idézte - elmondta, hogy eddig egyetlen romániai hagyományos termék, a Topoloveni-i szilvaíz (magiun de Topoloveni) kapott európai védelmet. A kijelölt tárcavezető a hírügynökség szerint elmondta, hogy a kürtőskalácsról beszélt magyar hivatalos személyekkel, akikkel egyetértettek abban, hogy ez román termék. "De eddig nem találtunk olyan civil szervezetet, amelyik vállalta volna a termék promócióját" - mondta Achim Irimescu.

A miniszterjelölt a kürtőskalács mellett a szebeni szalámi, az Ibanesti-i telemea (sós túró) és a barcasági Novac füstölt hal európai védettségének a biztosítását is célként jelölte meg. A miniszterjelöltet egyhangúan támogatta a meghallgatáson a szenátus és a képviselőház mezőgazdasági bizottsága.

Tánczos Barna, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátora, korábbi mezőgazdasági államtitkár az egyik közösségi portálon azt írta a meghallgatásról, hogy Achim Irimescu nagy brüsszeli tapasztalattal rendelkezik, jó ismerője az uniós szabályoknak, a megszorításoknak, de a lehetőségeknek is.

kürtős2
A Magyarországon bejegyzett Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület 2013 decemberében kezdeményezte a magyarországi Vidékfejlesztési Minisztériumnál (VM), hogy hagyományos különleges termékként jegyeztessék be a kürtőskalácsot az Európai Unióban. A szaktestület 2013-ban kimondottan azzal a szándékkal alakult, hogy védettséget szerezzen a székely-magyar sütemény számára. A minisztériumhoz benyújtott leírásban rögzítette azokat a minimális minőségi követelményeket, amelyek teljesítése szükséges ahhoz, hogy egy terméket kürtőskalácsnak lehessen nevezni.
 
A minisztérium 2014 júniusában azt közölte, hogy a Magyar Eredetvédelmi Tanács elutasította a bejegyzés kérését. "A kürtőskalács elnevezés termékfajtát jelöl, az adott termékcsoport általános jellemzőjére utal. Ezt az elnevezést ezen termékek gyártása és forgalmazása során széleskörűen használják, ezért az idevonatkozó uniós rendelet miatt nem jegyeztethető be" - áll a VM 2014 júniusi közleményében.

2015. január 29-én a Hungarikum Bizottság döntött a kürtőskalács felvételéről a Magyar Értéktárba
Hagyományos román termékként regisztráltatná az Európai Unióban a kürtőskalácsot Achim Irimescu, a romániai mezőgazdasági miniszteri tárca várományosa.
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás