A lisztérzékenység egy elsősorban a vékonybelet érintő autoimmun betegség, amely nem gyógyítható, de diétával jól kezelhető. A bélben zajló kóros immunreakció miatt leggyakrabban emésztőrendszeri panaszokkal jár, de ezeknek most hanyagolnánk a kifejtését. Inkább nézzük a hozzávalókat és a receptet.
Hozzávalók:Piskótatészta:
- 50 gramm sótlan, darált mandula
- 2 tojás
- 3 evőkanál nyírfacukor
Krém:
- 2 dl cukrozatlan cukrászhab (pl. Hulala)
- 10 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé
- 1 ek. cukrozatlan kakaópor
- ízlés szerint nyírfacukor
Recept:
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy nagy tálba tesszük, hozzászórjuk a nyírfacukrot, és habverővel az egészet kemény habbá verjük. Kézi habverővel óvatosan a habba forgatjuk a darált mandulát és a tojások sárgáját is. Egy kb. 20*30 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk, majd belesimítjuk a masszát, előmelegített 180 fokos sütőben készre sütjük.
Miközben sül a piskóta, elkészítjük a krémet: az étcsokoládét vízgőz felett felolvasztjuk. A cukrászhabot félkemény habbá verjük, majd hozzáöntjük az olvasztott csokoládét, a kakaóport, és tovább verjük az egészet, amíg kemény hab nem lesz belőle. Ezt követően ízlés szerint édesítjük. A megsült piskótatésztát megtöltjük a krém 3/4 részével, feltekerjük, majd a maradék krémmel bevonjuk a külsejét is. Hűtőben 2-3 órán keresztül dermesztjük.
A fenti sütemény elkészíthető darált mogyoróval is, valamint nyírfacukor helyett használhatunk ugyanilyen mennyiségű porcukrot is.
Egyszerű igaz? Talán még mi is meg tudnánk csinálni, de inkább próbálkozzatok ti! Köszönjük Angi, jót főztél! Ez esetben sütöttél.