promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az angyalok is esznek…
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás


A paszuly korántsem volt olyan népszerű, mint most, ahol a fiatalok imádják a Mexikóból átvett receptet, a chilis babot. Ám az otthoni és kolis poros verziónak nem sok köze van az eredetihez. De térjünk vissza arra, mire számíthat, aki Monokon babozik.

A szervezők ígérik: lesz nápolyi paradicsomos bableves és mexikói chilis bab, Jókai-bableves és babos-rétes, babfőzelék sült hagymával, sólet és többféle babsaláta, babbal töltött fűszeres rakott káposzta, füstölthalas babgulyás, amelynek receptje Lévai Ferenc haltermelő nevéhez fűződik. Ő lesz egyébként a zsűri egyik tagja a szombat délelőtti főzőversenynek, ahová az előzetes jelentkezések alapján több tucat csapatot várnak.

A szervezők összegzése felidézi: kevesebben tudják, hogy a ma termelt, kedvelt babfajták Amerikából származnak és a 16. században terjedtek el Európában, Magyarországra Nápoly érintésével hozták be a babot. A monoki babfesztivál egy népmesének, a Monoki bablevesnek köszönheti létrejöttét, a fáma szerint az álruhás Mátyás király egy vadászata során bablevest evett Monokon, az étekért pedig diónyi arannyal fizetett. Ma már nem kérnek ennyit érte a menő éttermekben.

A gasztronómia mellett népi mesterségek művelőivel, fazekasokkal, kovácsokkal, kádárokkal, gyékényfonókkal és fafaragókkal egyaránt találkozhatnak a Monokra látogatók, akiket számos zenei program is szórakoztat majd. A programokat és a csúcselőadókat a lenti képen lehet megtekinteni. 

Szorolap 2015 kicsi
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás