promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
5 furcsa dolog, amit a gyorskaja az agyaddal tesz
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A kutatók állítása szerint egy gyorsétterem vagy annak lógójának látványa önmagában képes a türelmetlenség kiváltására, s ez megnehezíti olyan élmények értékelését mint az operahallgatást vagy természetfotók nézegetése. Hogyan lehetséges mindez? A gyorsételek a rohanást és az azonnali kielégülést juttatják eszünkbe, melyek mindegyike nyugtalanná, türelmetlenné tehet bennünket, mondja a társszerző, Sanford DeVoe, Ph.D.

Nem kell emlékeztetnünk mit tesz a testeddel, most megtudhatod mit tesz az agyaddal, ha ilyen ételeket eszel.

Lefogyasztja a bankszámládat. Már a jelenléte, az hogy elmész/állsz előtte, visszafordíthatatlan financiális megoldásokra késztet. Ugyanezen torontói tudósoknak egy másik kutatásában a résztvevők két lehetőség közül választhattak: másnap egy nagy, vagy következő héten egy kicsivel még nagyobb pénzbevétel. Akiket egy gyorsétterem előtt interjúvoltak, azok 40%-kal nagyobb valószínűséggel mondtak az igent az azonnali pénzügyi lehetőségre, mint akik egy a’la carte étteremnél kapták a kérdéseket.

Még éhesebbé tesz. Feltűnt már, hogy miért használja annyi gyorsétteremlánc ugyanazokat a színeket a logójában? Ez nem véletlen egybeesés, hanem komoly stratégiai ötlet. Tanulmányok szerint a piros-sárga színkombináció segít az anyagcsere beindításában, az étvágy növelésében.

Elszomorít. Azokon az egereken, akik magas zsírtartalmú diétán éltek, 6 hét elteltével a depresszió tüneteit vélték felfedezni. Ennek oka, hogy a sok zsír és cukor megváltoztatja az agyban lejátszódó kémiai folyamatokat és megvonási tünetet produkál annak elhagyásakor, derül ki a kanadai tanulmányban.

Bekattanhatsz tőle. 
A Scripps Research Institute vizsgálatában a patkányok, akik nagy mennyiségben ettek olyan zsíros és cukros ételeket – mint amik a gyorséttermek étlapján is szerepelnek – a kábítószerfüggőséghez hasonlatos túllevésben szenvedtek. Egy másik – a Connecticut College által végzett – tanulmányban pedig úgy viszonyultak a kísérleti egerek az Oreo kekszhez, mint ahogy a kokain vagy morfin injekcióhoz szoktak. Mikor belenéztek az állatok agyába azt látták, hogy az örömközpontjuk még aktívabb volt, mint amikor a drogot kapták.
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás