promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Atombomba robbantásával akartak autópályát építeni az amerikaiak

Atombomba robbantásával akartak autópályát építeni az amerikaiak

Borítókép:  Profimedia (képünk csak illusztráció!)
Élet
Kategória fejléc

A nukleáris energia békés célokat is szolgálhat, ezt mind tudjuk az atomerőművek kapcsán. De az atombomba is felhasználható „polgári” feladatokra? Az amerikaiak majdnem kipróbálták.

Az Egyesült Államok autópálya-hálózata napjainkban bő 250 ezer kilométert tesz ki. Szinte hihetetlen, hogy a második világháború idején ez még korántsem volt így, a németek messze lekörözték őket az Autobahn rendszerükkel.

1945 után azonban az USA hirtelen szuperhatalmi szerepkörben találta magát, az egyik „csendőre” lett a kétpólusúvá vált világnak (a Szovjetunióval együtt). Mindez jelentős és villámgyors fejlődést hozott számára, amit a meglóduló autópályaépítések is segítettek.

Az 1960-as években már Kalifornia államban is komoly munkálatok folytak, ám az építők előtt ott tornyosult akadályként a Mojave-sivatagban a 3874 méteres tengerszint feletti magassággal rendelkező Bristol-hegység. A projektet irányító Francis Turner és csapata ekkor egy igen otromba és meggondolatlan cselekedetre szánta el magát.

Az Egyesült Államok atomenergiai bizottsága 1963-ban fogadta el a Project Carryall nevű indítványt, amely lényegében az atomenergia békés célú felhasználását tette lehetővé. Egy kisebb méretű, irányított atombombával szerették volna eltüntetni az útból a Bristol-hegységet, amivel a munkálatok ideje és költsége jelentősen csökkenhetett volna.

1965-ben neki is láttak a mai szemmel nyilvánvaló őrültségnek tűnő terv kivitelezésének. De akkoriban olyannyira komolyan gondolták, hogy még egy lelátót is építettek volna a jól fizető közönségnek, hogy az testközelből nézze végig a hegyrobbantást.

1966-ban végül a hivatalok visszatáncoltak, és ezzel alighanem rengeteg kellemetlen következménytől óvták meg magukat. Mezőgazdászok már korábban jelezték, hogy egy kisebb nukleáris robbantás is legalább 10 évre lehetetlenné tenné a növénytermesztést a környéken, sőt alighanem az életre is alkalmatlanná tenné azt.

Végül az autópályát a hagyományos módszerekkel építették meg, de nem ez volt az egyetlen terv az atombomba békés bevetésére. A Project Chariot keretén belül például egy kikötői öblöt szerettek volna kialakítani Alaszka északnyugati részén, de szerencsére ezt az ötletet is elkaszálták.

Amerikai autópálya a hatvanas években – vicces, mennyire nagy számnak számított: