promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
6 hétköznapi étel, ami a rák megelőzésében segít és csökkenti a gyulladást a testben

6 hétköznapi étel, ami a rák megelőzésében segít és csökkenti a gyulladást a testben

Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc

A testben lévő gyulladás és a rák kialakulása közütt szoros összefüggése lehet bizonyos betegségek esetén.

A testünk különböző pontjain, sokszor észrevétlenül megbújó gyulladás és a rák kialakulása között szoros összefüggés van, ezt orvosi kutatások is bizonyítják. A krónikus gyulladás különösen fontos szerepet játszik a rák kialakulásában, mivel hosszú távon hozzájárulhat a sejt- és szövetkárosodáshoz, ami kedvez a daganatok kifejlődésének. 

A folyamatos gyulladásos reakció során a szervezet immunrendszere gyulladásos sejteket és molekulákat (pl. citokineket) küld a károsodott területre. Ezek a sejtek azonban, ha hosszú ideig aktívak, károsíthatják a környező egészséges szöveteket, növelve a sejtek genetikai mutációinak esélyét, amely rák kialakulásához vezethet. 

Egyes krónikus gyulladásos állapotokban, mint például a hepatitis, a colitis ulcerosa vagy a Crohn, az immunrendszer folyamatosan aktív. Ez idővel elnyomhatja a normális immunválaszt, ami lehetővé teszi a rákos sejtek elkerülését az immunrendszer ellenőrzése alól.

Táplálkozással sokat tehetünk a gyulladások ellen

Vannak olyan élelmiszerek, amelyek gyulladásgátló hatását kutatások is alátámasztják. Ezek rendszeres fogyasztása bizonyítottan gyulladáscsökkentő hatású.

  1. Zsíros halak, mint például a lazac, aszardínia, a makréla omega-3 zsírsavakat (EPA és DHA) tartalmaznak, amelyek csökkentik a gyulladásos markerek szintjét. Klinikai vizsgálatok igazolták, hogy ezek a zsírsavak csökkenthetik a krónikus gyulladásokat és javíthatják az olyan állapotokat, mint a szívbetegségek és ízületi gyulladások.

  2. Gyümölcsökkel is sokat tehetünk a gyulladás megfékezéséért. Az áfonya, az eper vagy a málna tartalmaz antioxidánsokat és polifenolokat. Ezek a vegyületek blokkolják a gyulladást kiváltó enzimeket. Kutatások igazolták, hogy a bogyós gyümölcsök fogyasztása csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek és az inzulinrezisztencia kockázatát is.

  3. Köztudott, hogy a zöld leveles zöldségek (pl. spenót, kelkáposzta) rengeteg A-, C- és K-vitamin, valamint polifenolokat tartalmaznak. Segítenek semlegesíteni a szabad gyököket és csökkentik a szervezetben a gyulladást.

  4. Az extra szűz olívaolaj gyulladáscsökkentő tulajdonságai hasonlóak az ibuprofenéhez, amiért az oleocanthal nevű vegyület felelős. Ez az olaj csökkentheti a gyulladásos betegségek kockázatát, mint a szívbetegségek és az ízületi gyulladás.

  5. A krónikus gyulladásban szenvedőknek javasolt minél több ételt kurkumával elkészíteni, amelynek az ízét is könnyű megszeretni. A kurkuma erős gyulladáscsökkentő hatású, és számos klinikai vizsgálatban bizonyították, hogy a kurkumin csökkenti a krónikus gyulladásokat, különösen az ízületi gyulladások és bélgyulladások esetén.

  6. A zöld tea is gazdag antioxidánsokban, és klinikailag bizonyítottan csökkenti a rák kockázatát is.