promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Több ezer éves kérdés, itt a válasz: ezért nem talál ki a légy a tágra nyitott ablakon

Több ezer éves kérdés, itt a válasz: ezért nem talál ki a légy a tágra nyitott ablakon

Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions

Több milliárd embert bosszantó problémára adott végre választ a tudomány.

Mindenkivel fordult már elő, hogy rovarok repültek a házába - meglehetősen idegesítő, főleg, miután betalálni remekül képesek, de kitalálni már sokkal nehezebben megy nekik. De vajon mi lehet ennek a jelenségnek az oka? A "nemzetközi gyakorikérdések", a Quora adta meg a választ, ahol egy biológus részletesen kifejtette, mi lehet a jelenség oka.

A legyeknek és sok más rovarnak nagyon alapvető céljaik vannak, amelyeket ösztönösen követniük kell. Csak azért élnek, hogy egyenek és szaporodjanak. Az evolúció során alapvető érzékeik segítségével érik el ezeket a célokat. Nincs kognitív intelligenciájuk, minden cselekedetük ösztönös. A legyeket különféle szagok vonzzák, legfőképpen azok, amelyeket élelemként érzékelnek maguknak vagy lárváiknak.

Így különféle szagok, mint az ételek és a szemét szaga is vonzhatják őket otthonunkba. Az emberi friss ételek szagai élelemként vonzzák őket, míg a szemét és az ürülék szagai a lárváiknak szolgálnak élelemként, mivel a nyüvek elhalt és rothadó anyagokkal táplálkoznak. A legyeket a kilélegzett szén-dioxid is vonzza, valamint az emberi test természetes szagai. A legyek és sok más rovar is követi a légáramlatokat, és gyakran otthonaink enyhén negatív nyomás alatt vannak a külső környezethez képest.

A fényforrások is vonzzák őket. Alkonyatkor, szürkületkor vagy hajnalban a belső fények általában világosabbak, mint a külső fény, ami befelé vonzza őket. Miután bejutottak, a legyek nem feltétlenül akarnak vagy próbálnak kijutni. Nincs fogalmuk vagy aggályuk a belső és külső tér között. Az ablakok közelében gyülekeznek, mert ez számukra a legvilágosabb fényforrás napközben.

[[cikk2]

Emellett a normálisan fehér falainkról visszaverődő fény is összezavarja őket. Bizonyos szagok vonzzák, míg mások taszítják őket. A menta, citrus és más növények szagai és méreganyagai rovarriasztóként fejlődtek ki.

Kísérletként kinyitott ablakokat, és papírtörlőkre csepegtetett borsmenta, levendula, citrom, citronella és citromfű illóolajokat helyezett el. Több napig tartó kísérlet során egyetlen légy vagy más rovar sem jutott be, amíg a törlők nedvesek maradtak az olajokkal. Ha az ablakok és ajtók szúnyoghálói jól záródnak, és csökkenti az otthonában lévő szagokat, például rendszeresen kiviszi a szemetet, kevesebb légy és rovar fog bejutni.

Forrás: quora