promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hihetetlen, hogy néz ki az a nő, aki évtizedekig csak az arcát kente naptejjel
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A napsugárzás öregít és rákot okozhat: Egy 92 éves nő elképesztő arca bizonyítja a fényvédő krém erejét

A napfény kellemes, de alattomos is lehet. Bár D-vitamin forrása és segít a hangulatunk javításában, a túlzott napozás komoly károkat okozhat a bőrünkben, sőt rákhoz is vezethet. Szerencsére a modern tudomány felfegyverzett minket a napsugárzás elleni küzdelemben: a fényvédő krémek használata hatékonyan véd a káros UV sugaraktól. De vajon mennyire hatékonyak ezek a krémek? Egy 92 éves nő elképesztő arca és nyaka meggyőző bizonyítékot szolgáltat a fényvédő erejére.

A Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology folyóiratban publikált kép a 92 éves nő arcát és nyakát ábrázolja. Állítólag a nő évtizedek óta csak az arcán használt UV-védő hidratáló krémet. Az eredmény magáért beszél: a nyakon, amely nem kapott fényvédőt, láthatóan öregebb a bőr, ráncosabb és pigmentfoltosabb, míg az arcbőr sima és fiatalos maradt.

(Fotó: Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology)

Ez a drámai példa szemlélteti, hogyan gyorsíthatja fel a napsugárzás a bőr öregedését. Az UV sugarak behatolnak a bőr rétegeibe, károsítva a kollagént és elasztint, a bőr rugalmasságát biztosító proteineket. Ez ráncok, pigmentfoltok és megereszkedés kialakulásához vezet, ami idősebbnek tűnteti fel az embert a koránál.

Ezenkívül a napsugárzás károsíthatja a bőrsejtek DNS-ét is, növelve a bőrrák kialakulásának kockázatát. Ez az oka annak, hogy a bőrgyógyászok a fényvédő krém rendszeres használatát javasolják a rák megelőzése érdekében.

Dr. Christian Posch, bőrrákkutató a 2021-ben megjelent kommentárjában rámutat, hogy az öregedés és a rákkockázat szorosan összefügg. Az öregedés jeleinek kezelése nemcsak a bőr öregedését lassíthatja, de a rák megelőzésében is segíthet.

Mit tehetünk a bőrünk védelméért?

  • Használjunk fényvédő krémet naponta, minimum SPF 30-as faktorszámú terméket.
  • Kenjük be a krémet bőven és egyenletesen a bőrre, 20 perccel a napra menetel előtt.
  • Ismételjük meg a krémezést kétóránként, vagy gyakrabban, ha úszunk, izzadunk, vagy törölközővel megtöröljük a bőrünket.
  • Viseljünk kalapot és napszemüveget a napozás során.
  • Kerüljük a napot a legerősebb sugárzás idején, 10 és 16 óra között.

A fényvédő krém használata egyszerű és hatékony módja a bőrünk védelmének a napsugárzás káros hatásai ellen. Ne feledjük, a megelőzés mindig jobb, mint a gyógyítás!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás