promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szűz Mária megjelent három gyermeknek, a sorsuk azonnal megpecsételődött: a pápa mindent látott
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A csodát az egyház is elismerte.

1917-ben Európában bőven zajlott az első világháború, a kontinens 20. századi történelmének addigi legsötétebb fejezete. A harcok vége felé Portugáliában olyan dolog történt, amit csak a csoda szóval lehet leírni.

A történet 3 pásztor kisgyermekkel indul: Jacinta, Francisco és Lucia. A 3 gyermek, akik rokoni kapcsolatban álltak, egy portugál kisvárosban, Fatimaban őrizték családjuk birkanyáját, amikor is májustól  kezdődően jelenéseket láttak. A jelenések májusban kezdődtek: a gyermekeket egy fényes ruhába öltözött angyal látogatta meg, maga a Szűzanya. 

Az angyal jelezte a gyermekeknek, hogy minden hónap 13-án meg fog jelenni nekik fél éven keresztül, és arra kérte őket, imádkozzanak minél jobban, és akkor az utolsó jelenésénél olyan csodát tesz, amit mások is láthatnak:

A 3 gyerek természetesen beszámolt az angyallal való találkozásukról, aminek az egész környéken: a portugál nemzet erősen katolikus közösség, de egy ilyen jelentős dolog azért ott sem esik meg mindennap. Lucia szülei a plébánoshoz fordultak, ő azonban némi szkepticizmussal fogadta a történteket.

A falu lakói a látomások hírére össze is gyűltek minden hónap 13-án, ám júniusban még nem történt semmi. júliusban azonban elképesztő égi jelenségnek volt a tanúja az akkor már 30-40 ezer fősre duzzadt tömeg:

A Nap mintegy táncolni kezdett az égen.

Az esős idő hirtelen megszűnt, és a Nap elképesztő színekben pompázott, miközben folyamatosan mozgott az égen, minden fizikai korlátnak ellentmondva. A jelenségről a lisszaboni újságok is beszámoltak, és számtalan fénykép is készült a jelenséget áhítattal figyelő tömegről:

A portugál állami bürokrácia első körben megpróbálta eltussolni az ügyet: a 3 gyermeket őrizetbe vették, és megpróbálták elérni, hogy vonják vissza az állításaikat, akik azonban hajthatatlanok voltak, de az eljárás miatt lemaradtak az augusztus 13-i jelenésről.

Októberben azonban megismétlődött a Napcsoda, amikor már 70 ezer ember gyűlt össze szemtanúnak. A beszámolók szerint a nap egy ezüst koronghoz volt hasonlítható, amely a tengelye körül forgott, és az eredeti helyszíntől 25 kilométerre és észlelni lehetett az égi jelenséget.

A csodás égi jelenség mellett a Szűzanya 3 jövendölést is megosztott a gyermekekkel, amiket csak az idők során hoztak nyilvánosságra: az első titok az első világháború befejezésről, a második titok a második világháború kitöréséről, míg a harmadik a Vatikán értelmezése szerint a II. János Pál ellen az 1980-as években elkövetett merényletre utal.

A Napcsodát a Vatikán 1930-ban ismerte el, amikorra a 3 gyermekből Jacinto és Francisco (akiket azóta az egyház szentté avatott) már elhaláloztak spanyolnáthában, míg Lucia addigra apácának állt.

A Napcsodát jóval később, 1950-ben is látta XII. Piusz pápa, szokásos vatikáni kerti sétáinak egyikén. A történtek hatására Fatima kis faluból nemzetközi zarándokhellyé nőtte ki magát, óriási bazilika is épült a városban, ahova hívek milliói zarándokolnak el minden évben.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás