promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Zacher Gábor figyelmeztette a magyarokat, életek múlhatnak ezen, nem szabad beleesni a száraz november csapdájába
Borítókép:  RTL
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Zacher Gábor üzenete nagyon fontos, és életeket menthet.

Az utóbbi években egyre elterjedtebb Magyarországon is az angolszász országoktól átvett kihívás, a száraz november, melynek lényege, hogy egy hónapon keresztül jókora önmegtartóztatást gyakorolva felhagyunk bárminemű alkohol fogyasztásával. A kezdeményezés lényege, hogy felhívja az emberek figyelmét a mértéktelen alkoholfogyasztás káros hatásaira, amit sokszor valamilyen pénzgyűjtési akcióval is összekötnek.

Aki úgy dönt, hogy megpróbálkozik a száraz novemberrel, az gyakran a barátait, családtagjait is megkéri, hogy támogassák őt ebben, esetleg csatlakozzanak hozzá - de itthon inkább az a jellemzőbb, hogy megpróbálják letéríteni a nemes cél felé vezető útról.

A száraz november egy ártatlan kezdeményezés, amivel nehéz lenne vitába szállni, ám most Zacher Gábor, az ország tiszteletbeli főtoxikológusa tett közzé egy videobejegyzést, melyben a száraz november kihívás veszélyeire, hátulütőire figyelmeztet. Az igazi alkoholbetegeknek ugyanis egyáltalán nem jó ötlet elhajítani a flaskát vagy a korsót, mert ha ők abbahagyják az ivást,

4-6 óra múlva elkezdenek izzadni, a pulzusuk szaporább lesz, a vérnyomásuk könnyen az egekbe szökhet, és olyan másfél-két óra múlva már jelentkezni is fognak az elvonási tünetek.

Itt a "száraz november" Vajon van értelme? #szaraznovember

Posted by Dr. Zacher Gábor tisztelői on Thursday, November 2, 2023


A fenti videóüzenetből kiderül, hogy a veszély sokkal több honfitársunkat érinti, mint amennyit jó szívvel el mernénk ismerni, és közülük 3-5 százalék akár bele is hallhat ebbe.

900 főre is tehető azoknak a száma, amiknek abszolút tanácsos távol tartaniuk magukat a száraz novembertől.

Ők az úgynevezett RMA-k, ami a Rendes Magyar Alkoholista rövidítése.

Ez egy egészen elképesztő szám, de a szociális ivóknak is érdemes elgondolkodnia. Ők még nem alkoholbetegek, de valahol már ott állnak az előszobába, ha már pár nap után ezen gondolkodnak. Aki esetleg csak 20-dika körül kezd el gondolkodni azon, hogy jól esne egy hideg sör, az egészségesnek mondhatja magát, már ami az alkoholfüggőséget illeti.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás