promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Komoly pénzügyi korlátozás várható a hazánkban? A szomszédos országban durva megszorítást terveznek
Borítókép:  Profimédia/illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ami pár éve még disztópikusnak (vagy utópisztikusnak, nézőpont kérdése) hatott, az jövőre úgy tűnik magasabb fokozatba kapcsol - szomszédunkban durván korlátozni tervezik a készpénzhasználatot.

A román kormány az adócsalás elleni küzdelemre hivatkozva nyújtott be jogszabályjavaslatokat, amelyek a készpénz használatának korlátozására irányulnak. Az erdélyi Krónika értesülései alapján a korlátozások mind magánszemélyekre, cégekre, és bankokra is kiterjeszthetőek lennének, és 2025-ben még további megszorításokat vinnének véghez.

Az új javaslat értelmében jövőre a magánszemélyek egy vásárlás során maximum 5000 lejt (körülbelül 372.000 forint) fizethetnének, míg cégek közt maximum 1000 lejes tranzakció lenne végrehajtható készpénzben. A költségvetési hiány visszaszorításával indokolt intézkedést az ellenzék megtámadta, így még nem emelkedett jogszabályi szintre a javaslat, előbb az Alkománybíróságnak is felül kell vizsgálnia a törvény-tervezetet.

Ezeket az összegeket azonban 2025-ben még tovább csökkentenék, a felére. Az új szabályok életbe épése után a cégek sem tarthatnának 50.000 lejnél többet a nap végén a kasszában. Ezek az összegek a mindennapi bevásárlásokat nem érintik óriási mértékben, ám egy autó vagy háztartási cikk beszerzését jelentősen megbonyolíthatja.

Ennél is merészebb célkitűzéseket fogalmazott meg az ausztrál kormány. A pandémia óta az Ausztrál Központi Bank statisztikái szerint jelentős mértékben szorult vissza a készpénzhasználat, mindössze a lakosság 7%-a intézi költései legalább 80%-át készpénzben. Ilyen ütemben haladva az ausztrál közgazdászok lehetségesnek tartják akár 2025 végéig a készpénz teljes kivezetését, mértéktartóbb becslések szerint ez a folyamat 2030-ig is elhúzódhat. 

Első lépésben a nagy címletű, 100 és 50 dolláros bankjegyeket vezetnék ki, és ezzel párhuzamosan szélskörő társadlmi kampányt is indítanának az alternatív fizetési módok bemutatására.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás