promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy magyar nő csaknem belehalt, mert a szobában szárította a ruhákat
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Azt hitte, nem lehet baj abból, ha bent teregeti ki a ruhákat.

Sokan tudják a magyarok közül is, hogy a lakásban való teregetés rossz, és egészségtelen, de mit tegyen az ember, ha mondjuk nem kertes házban él, ráadásul még erkélye sincsen? A mosott ruhákat akkor is ki kell tenni valahova megszárítani.

A legnagyobb probléma az a lakásban szárított ruhákkal, hogy akár 30 százalékkal is megemelhetik a szoba páratartalmát, és ez már egy olyan környezet, ami kedvező a penészgombák szaporodásához. Az egyik legveszélyesebb házi penészgomba az Aspergillus fumigatus, ami tüdőbetegséget okozhat.

„Egy adag vizes ruha körülbelül két liter vizet tartalmaz, ez száradáskor a levegőbe kerül. A legtöbben eleve immunisak vagyunk azokkal a penészgombákkal szemben, amelyek az ilyen nedves körülményeket kedvelik; azok közül pedig, akik nem immunisak, szintén sokan nem betegszenek meg tőle, mivel az immunrendszerük legyőzi a fertőzést, mielőtt az tüneteket okozna”

- mondta korábban David Denning professzor, a manchesteri aspergillosis központ munkatársa.

Akinek gyenge az immunrendszere vagy asztmás, azoknál komoly problémákat okozhat ez a penészgomba, néha végzetes károsodást produkál a tüdőben, és az orrmelléküregben.

Egy magyar nő is csaknem belehalt abba, mert a lakásban teregette ki a ruhákat.

A nappaliban emiatt elszaporodtak a gombaspórák, és súlyos tüdőgyulladást okoztak a háromgyerekes édesanyánál. Azóta fokozottan odafigyelnek arra, hogy hova teszik ki szárítani a mosott ruhákat.

Szakemberek azt javasolják, hogy ha nincs is az embernek otthon szárítógépe, és nem tudja megoldani, hogy a szabadban szárítsa meg a ruhákat, akkor olyan helyiségbe teregesse ki őket, ahol keveset tartózkodnak. Persze érdemes olyan szobát keresni, ahol legalább egy kisméretű ablak van, így ott sem szökik fel a páratartalom, és megfelelően tudnak szellőzni a ruhák is.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás