promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Súlyos figyelmeztetés jött a bankoktól, az új csalási módszernek bármelyik ügyfél könnyen bedőlhet
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A bankok újfajta csalásra figyelmeztetik az ügyfeleiket.

Az internetes csalók mindig próbálnak valami új módszert kitalálni arra, hogy hogyan csalják ki a gyanútlan emberek banki adatait. Az OTP a napokban adott ki egy figyelmeztetést arra vonatkozóan, hogy a csalók egyre gyakrabban bankbiztonsági vagy más banki alkalmazottnak adják ki magukat, hogy megszerezzék az ügyfelek bankkártya adatait, illetve a netbankos belépési adatokat.

Ez azonban nem egy újfajta csalási módszer, az Erste Bank viszont most egy olyan átverés miatt adott ki közleményt, amivel talán még sokan nem találkoztak. Az adathalászok ezúttal futászolgálat nevében küldött üzenetben próbálják meg megszerezni a banki adatokat. Az Erste hozzátette, hogy ez a fajta csalás bankfüggetlen, tehát bármelyik másik magyarországi bank ügyfelei is belefuthatnak.

Mik lehetnek a gyanús jelek, amikre oda kell figyelned?

  • ha nem küldtél vagy nem vársz csomagot, de futárszolgálat nevében küldött SMS-t vagy e-mailt kaptál;
  • ha csomagot küldenél vagy csomagot vársz, de a futárszolgálat üzenetének tűnő SMS vagy e-mail szövege magyartalannak tűnik;
  • ha az e-mail feladójának címe nagymértékben vagy teljesen eltér a futárszolgálat hivatalos e-mail címétől;
  • ha az üzenetben található link URL-címe nem a futárszolgálat hivatalos oldalára navigál;
  • ha az üzenetben található linken megjelenő weboldal szövege magyartalan.

Az Erste Bank internetbanki és mobilalkalmazási szolgáltatása, a George nevében kapsz valamilyen gyanús üzenetet, amiben arra kérnek, hogy kattints egy linkre, semmiképp se tedd meg. Ugyanakkor az is fontos, hogy ha​ online piactéren adsz el, ne hagyd, hogy a vevő rendelje meg helyetted a termék elszállításához a futárt, ugyanis az így megadott e-mail címedre könnyen adathalász üzenetet küldhet neked.

Az Erste Bank azt tanácsolja az ügyfeleinek, hogy ha az online piactér alkalmazáson belül a szállítás megoldott, akkor azt használjuk. Ne adjuk ki az e-mail címünket a vevőnek, mert valószínűleg csak a bankkártya adatainkat, George azonosítónkat és a jelszavunkat akarják megszerezni.

Ha esetleg mégis beleesnél a csalók csapdájába, akkor jelezd a banknak a +36 1 302 5885-ös telefonszámon!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás