promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tilos lenne mosógépbe tenni a farmert? Leleplezzük, tényleg működik-e ez az abszurd megoldás helyette
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A házi praktikák nyomában: Igaz, hogy csodákat tesz a farmerrel a lefagyasztás?

 

A fagyasztóban logikusan megfagynak a baktériumok, tehát elsőre úgy tűnhet a módszer működhet. 

A farmer már 1871 óta létezik. Ezeket a népszerű nadrágokat Jacob W. Davis és Levi Strauss szabadalmaztatta. Bár az emberek anekdotikusan már évek óta fagyasztják a farmert, inkább szagtalanítási eljárásként, mint bármi másként, a Levi Strauss 2011-ben vezette be ezt a gyakorlatot a mainstreambe. 2014-ben a Levi Strauss vezérigazgatója, Chip Bergh megismételte a farmergyártó cég régóta hangoztatott tanácsát: ne mossuk ki a farmerünket, inkább fagyasszuk le. Bergh emlékeztetője inkább a hosszú megőrzésre való törekvés volt, hogy az emberek lefagyasszák a farmereiket, hogy meghosszabbítsák a mosások közötti időt.

Amellett, hogy értékes helyet foglal a fagyasztóban, vajon tényleg okos dolog-e a farmert lefagyasztani? Az emberek azért mossák a ruháikat, mert piszkosak. Túl sok idő telik el a mosások között, és persze a farmer elkezd büdösödni. Ez az elhalt hámsejtek, az olaj, a szennyeződés és bármi más, amivel a farmered érintkezett, felhalmozódik. A farmer fagyasztása elpusztítja ezeket a baktériumokat?

A tudósok szerint nem.

"Azt gondolhatnánk, hogy ha a hőmérséklet jóval az emberi testhőmérséklet alá csökken, [a baktériumok] nem maradnak életben, de valójában sokan igen" - mondta Stephen Craig Cary, a Delaware Egyetem fagyasztott mikrobák szakértője a Smithsonian Magazine-nak. "Sokan előre alkalmazkodtak az alacsony hőmérséklet túléléséhez."

Azok a baktériumok, amelyek túlélnek, gyorsan benépesülnek, amint a farmer kiolvad, és visszakerülnek a testre.

A farmerek szerelmesei mindig is igyekeztek a farmereket és farmerdzsekiket a lehető legtovább távol tartani a víztől. Ezáltal a fakulás és a gyűrődések kiküszöbölése a céljuk.

A valóságban a kopás ugyanúgy, ha nem jobban befolyásolja az anyagot, mint a farmer rendszeres mosása. A farmerek fagyasztása nem feltétlenül fogja meghosszabbítani kedvenc párjának élettartamát. Az azonban rendben van, hogy meghosszabbítja a mosások közötti időt.

Rachel McQueen, a kanadai Albertai Egyetem humánökológia professzora szerint a mosások között a legjobb, ha a farmereket a szabadba vagy egy ablak vagy ventilátor mellé akasztjuk, hogy csökkentsük a szagokat és a baktériumokat. A szagok elleni agresszívebb támadáshoz a szövetfrissítő spray-k vagy hígított ecetes spray-k segítségével lehet kiszűrni a szagokat - írja a The manual. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás