promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nagy cégről derültek ki átverések, bajban az ügyfelek
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Vigyázzon magára, akinek ilyen kártyája van?

Az itthon is egyre népszerűbb Revolutról kiderült, hogy bajban van. Kiderült ugyanis, hogy a cég könyvvizsgálója nem tudta független módon ellenőrizni a a fintech cég 2021-es beszámolójában közölt 636 millió fontos bevétel közel háromnegyedét - írta a HWSW. 

A magántulajdonban lévő Revolut szerdán közölte a hírt, hogy hogy alapítása óta 2021-ben sikerült először nyereséges évet zárnia, miután a fizető felhasználók száma a sokszorosára emelkedett, illetve az alkalmazás használata egyre népszerűbbé vált.

[[c1]]

A cég 636,2 millió font bevételről számolt be a 2021. december 31-én záruló évre vonatkozó éves jelentésben, ami háromszoros növekedést jelent az előző évhez képest, és 59,1 millió font adózás előtti nyereséget ért el, a nettó nyereség ebből 26,3 millió font. Ezzel szemben 2020-ban 205 millió font adózás előtti veszteséget mutatott ki a pénzügyi beszámoló. 

Mikko Salovaara, a Revolut pénzügyi igazgatója az eredményeket a Revolut üzletágainak diverzifikáltságával és hatékony költségkontrolljával magyarázta, hangsúlyozva, hogy továbbra sincs szüksége külső finanszírozásra. A heti aktív lakossági ügyfelek száma több mint 50%-kal nőtt, amivel az egy felhasználóra eső átlagos költekezés 10%-ot emelkedett, a fizetős csomagokat használók száma 75 százalékkal  volt több. A lebontás szerint a bevételek egyharmada származott kriptovaluta-kereskedésből.

A jelentés közzététele után viszont kiborult a bili, miután a Revolut könyvvizsgálója nyilvánosan megkérdőjelezte a beszámoló hitelességét. A BDO szerint a 2021-es évi teljes bevétel 75 százalékát nem lehet teljes mértékben függetlenül ellenőrizni, lévén azok kripto és deviza ügyletekhez köthetők, így a társaság bevételei jelentősen eltérhetnek a valóságtól. A fintechnek a határidőt se sikerült tartania, tavaly szeptemberig kellett volna benyújtania 2021-es jelentését, de végül a decemberig kapott haladék sem volt elég számára.

Korábban már felmerült, hogy a Revolut nehézségekbe ütközik a beszámolók összeállításakor, az Egyesült Királyság számviteli szabályozó hatósága már megállapította, hogy a 2020-as beszámolóban is nagy a hibás állítások kockázata, melynek eredményeként a könyvvizsgáló arra sürgette a céget, hogy javítsa belső ellenőrzési rendszerét.

Salovaara hivatalos válaszában úgy fogalmaz, hogy a vállalat informatikai rendszerei nem tudnak lépést tartani a növekedési ütemmel.

A könyvvizsgálónak ennek hatására nyilatkozata szerint más módszereket kellett alkalmaznia a bevétel megállapításánál, aggályokat fogalmazott meg amiatt, hogy az ellenőrzési eljárások során nem sikerült kellő biztosítékot fedezni az előfizetésekből, kártyákból, deviza- és vagyonkezelési tevékenységekből származó több mint 477 milliós bevételre.

A szerdai jelentés kapcsán Salovaara azt is elmondta, nem tudja megmondani, mennyit ér a cég, mivel 2021 óta nem gyűjt készpénzt, de nehezen tudja elhinni, hogy a befektetők továbbra sem lennének elégedettek teljesítményünkkel. A Revolut keményen nyomul a tengerentúli piacokra, különösen az Egyesült Államokba, ahol jelenleg több mint 500 000 ügyfele van. A cég Brazíliában, Mexikóban és Indiában is elindult, tavaly novemberben globálisan 25 millió fős felhasználói bázisról sikerült beszámolni.

Az ügy azért sem kellemes, mert a szolgáltató egy ideje munkálkodik azon, hogy bankként ismerjék el, már két éve benyújtotta banki engedélyi kérelmét az Egyesült Királyságban, a folyamat állítása szerint hamarosan gyümölcsöző eredménnyel zárulhat.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás