promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ez az itthon nagyon közkedvelt zöldség még sokáig drága marad
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Szinte minden magyar háztartásban alap ez a zöldség.

Sajnos, a vöröshagyma brutális drágulása mellett, egy másik nagyon közkedvelt zöldségnek is egyre feljebb fog kúszni az ára (pedig most sem olcsó), ez pedig nem más, mint a paradicsom. 

Az Agrárközgazdasági Intézet Piaci Árinformációs Rendszer (AKI PÁIR) adatai alapján a nyolcadik héten a törökországi származású paradicsom kilogrammonként 1500, az olaszországi 1450 forint áron került a Budapesti Nagybani Piac választékban, és ennél olcsóbban nem is nagyon találni sehol. 

[[c1]]

napi.hu azt írja,  ugyanekkor a Spanyolországból importált 40–47 mm-es gömbparadicsomot 1600, a fürtös paradicsomot 1620 forint/kilogramm leggyakoribb áron értékesítették, ami az előbbinél 39, az utóbbinál pedig 31 százalékkal haladta meg a 2022. évi azonos heti árakat. 

Magyar paradicsom egyáltalán nincs, és még egy darabig nem is lesz. Ugyanakkor a jó hír, hogy hazánkban idén 25 százalékkal magasabb paradicsomtermést várnak, a következő hetekben pedig olcsóbbá válhat, miután elérte az ilyenkor szokásos árcsúcsot. Magyarország mellett Spanyolországban is jó termés várható, ez tovább csökkenti majd a hazai árakat is.

Egész Európában nagyon megdrágult a paradicsom, mostanra azonban a spanyol piacon már némi mérséklődés tapasztalható, ami hamarosan a kontinens többi országában is érzékelhető lesz.

A globális termés szintén pozitív mutatókkal kecsegtet idénre, hiszen a 2022-es 38 millió tonnás termést követően 2023-ban 41,8 millió tonnát várnak a WPTC.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás