promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Putyin sorsdöntő beszédre készül, nagy bejelentést akar tenni a háború egy éves évfordulóján
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A jövő héten újabb fontos szakaszukhoz érkeznek a harcok.

Február 24-én lesz egy éve, hogy Oroszország inváziót indított a szomszédos Ukrajna ellen. Akkor úgy gondolták, hogy a hadművelet néhány nap alatt lezajlik, az egykori szovjet tagállam állampolgárai a támadók mellé állnak, az ellenséges hadsereg pedig leteszi a fegyvert.

Ez azonban nem így történt, Zelenszkij ukrán elnök ellenállásra szólított fel mindenkit, és mivel idővel a nyugati hatalmak is egyre nyíltabban melléjük álltak, ma már nyugodtan kijelenthető, hogy ezt a háborút Oroszország nem nyerheti meg. Lehetnek ugyan időleges fellángolásaik, ám az elvett területeket aligha tudják megtartani.

Ilyen körülmények közt Vlagyimir Putyinnak illendő lenne valamit mondania az egy éves évforduló kapcsán, bár egyelőre a nép és – ami az elnök szempontjából még fontosabb – a körülötte lévő hatalmi körök egyelőre csendben tűrik a kudarcot.

A hírek szerint az orosz vezető nagy bejelentésre készül, és a beszédét már február 24. előtt (talán 21-én) megtartja. Miről szólhat majd ebben? Arról minden bizonnyal szót ejt, hogy az újabb sikeres mozgósítással ismét megpróbálják térdre kényszeríteni az ukránokat – bizonyos források szerint több százezer katona, valamint 1800 tank, 3950 egyéb páncélozott jármű, 400 vadászgép, vadászbombázó, 810 rakéta-sorozatvető és más harci eszköz vesz majd részt az újabb orosz támadási hullámban.

„Nem becsüljük alá az ellenséget. Hivatalosan 300 ezres támadó sereget jelentettek be, de ha megnézzük a határainkon felsorakozó csapatokat, a mi értékelésünk szerint az sokkal nagyobb. Mivel a szimbólumok nagyon fontosak a számukra, az oroszok alighanem február 24-én próbálkoznak meg valamivel”

– nyilatkozta Olekszij Reznyikov, korábbi ukrán védelmi miniszter. Ugyanakkor az elemzőik azt is hozzáteszik, hogy Putyinnak már nincs elegendő új fegyvere és muníciója ahhoz, hogy ez a támadás a korábbiaknál átütőbb legyen, és a frissen besorozottak is képzetlenebbek, alulmotiváltabbak az ukránoknál.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás