promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megvan, meddig folytatja Putyin az ukrajnai háborút
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ehhez meg kell értenünk az oroszok gondolkodásmódját.

Idestova 11 hónapja zajlik az orosz-ukrán háború, amelyben a felek egyenrangú felekként küzdenek, pedig az invázió tavaly februári megindításakor ezért nem adott volna senki egy lyukas garast sem.

Ma már nem az a kérdés, hogy Ukrajna elesik-e, sokkal inkább az, hogy meddig bírják az oroszok, és legfőképpen mikor kerül a fiaskó Putyin elnöki székébe. Egy kanadai elemző már tudni véli a pontos határidőt.

A Guardian című lapban megjelent cikke címében Olga Chyzh felteszi azt a kérdést, hogy az orosz vezető mikor mond le Ukrajnáról, aztán rögtön választ is ad: amikor a belső körök megállásra késztetik, addig tehát Putyin aligha hagy fel a területszerzéssel és a vérontással.

A szerző szerint az orosz politikus nem tartozik magyarázattal sem a választóinak, sem pedig a hazai médiának, ezért sokkal hosszabb ideig űzheti kifogásolható játékait. Ennek fényében valamennyire érthető, hogy a folyton óvatos britek, franciák és németek immár komolyabb fegyverszállításokon törik a fejüket, és lassan már tényleg olyan lesz, mintha a nyugati világ harcolna Oroszország ellen.

De miért nem adják fel még mindig a támadók? A cikkszerző szerint azért, mert Putyin elsősorban nem az orosz állampolgárok, hanem az őt körülvevő elit bizalmának megtartására törekszik, ezért amíg azok meg nem elégelik a háborút, addig a harcok folytatódni fognak.

A nyugat tehát rosszul ítéli meg a helyzetet, hiszen az elszenvedett veszteség nagysága (már 188 ezer elesett orosz katonáról beszélnek) sohasem fogja meghátrálásra késztetni Putyint, még akkor sem, ha az ukránok valóban látványosan föléjük kerekednének. Oroszország mindig is igényt tart majd azokra a területekre, amiért lényegében 2014 óta folynak a harcok.

„Ukrajna pontosan tudja ezt, miközben nyugati támogatói jóhiszeműen még mindig a tárgyalásos megállapodásban reménykednek. Ukrajnának azonban hosszú távra kell berendezkednie, erősíteni a kapcsolatait a szövetségeseivel, és fejleszteni a védelmi rendszereit. Csak akkor érhet el tartós békét, ha a lehető legtöbb fegyvert halmozza fel”

– zárta kiábrándító összegzését Olga Chyzh.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás