promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hihetetlen - A világ legszigorúbb országaiban tilos olvasni vagy írni, de a sportolás sem engedélyezett
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Melyik az a szabály, amit nem bírnál elviselni? Ezek között biztos, hogy találsz olyat, ami fel fog bosszantani.

Egyes országokban a politika és a törvények által megkövetelt fegyelmet sokan kemény és indokolatlan dolognak tekintik, mások azonban szükséges eszköznek. Egyesek azt mondják, hogy a túlzott szigorúság az elnyomással határos, és ez gyakran az emberek lázadásához vezet. A szabályok szigorú alkalmazásának hívői szerint az engedékeny intézkedések olyan nem együttműködő polgárokat eredményeznek, akik soha nem fogják komolyan venni a hatalmat.

Azonban van pár ország, ahol olyan kemény és szigorú szabályok vannak hogy a mi kis romantikus európai lelkünk nem igazán tudná befogadni.

Észak-Korea

Az egyetlen ország, amely ma még mindig tisztán kommunista, Észak-Korea Dél-Koreán és az Egyesült Államokon kívül más nemzetekből is fogad turistákat. A turisták személyes kíséretet kapnak, anélkül nem közlekedhetnek. Ezek a kísérők elkísérik a turistákat a bejövetelük napjától a kirepülés napjáig, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy nem szegnek meg semmilyen szabályt, például nem beszélnek az észak-koreai kormány ellen.

A hírek és a műsorok tartalmát cenzúrázzák. Az internet-hozzáférést csak az uralkodó elit kapja meg, és még online tevékenységüket is szigorúan ellenőrzik.

Észak-Koreában is szigorú divatkódex van, például a nők nem viselhetnek nadrágot, a férfiaknak pedig 15 naponta kell levágniuk a hajukat.

A jogsértéseket kényszermunkával büntetik egy bizonyos ideig.

Irán

Irán kormányzása a valláson alapul, ez pedig a saría törvény. Iránban tilos a kormány elleni fellépés és propaganda. Egy enyhe negatív kijelentés arról, hogy mennyire rossz az iráni kormány, elég ahhoz, hogy bajba kerüljön bárki. A közösségi oldalakra, például a Facebookra, a Google+-ra és a YouTube-ra való bejelentkezés szintén problémát jelent.

A férfiak nem sportolhatnak és nem hordhatnak bizonyos frizurákat azon kívül, amit az iszlám előír. A nők csak akkor mehetnek ki a nyilvánosság elé, ha betartanak bizonyos öltözködési szabályokat, például hidzsábba takarják a fejüket és kerülik a vékony farmert. A nyugati zene, például a jazz, a rock és a rap szigorúan tilos.

Az alkoholtartalmú italok mind a férfiak, mind a nők számára tilos.

Szíria

Az erőszak az évek során fokozódott Szíriában, mivel a kormány és a lázadó erők között egyre gyakoribbak az összecsapások. A kormányellenes intézkedések elfojtása érdekében a szíriai rezsim országos kommunikációs szigorítást vezetett be. A mobil- és vezetékes telefonokon, valamint az internet-hozzáférésen keresztüli kommunikáció jelentősen korlátozott. A külföldi hírtudósítóknak tilos belépniük az országba, és a híreket szigorúan ellenőrzik. A kormány ellen fellépő szíriai újságírókat megkínozzák, vagy ami még rosszabb, kivégzik.

 Egyenlítői-Guinea

Egyenlítői-Guineában az embereknek tilos írni és olvasni tanulni. Az országban nincsenek könyvesboltok vagy újságosstandok. A turizmus is alacsony, mivel a külföldiek általában nem léphetnek be az országba. A kormány, amelyet Teodoro Obiang Nguema Mbasogo elnök irányít az 1973-as puccs óta, irányítja a tévé- és rádióállomásokat. Azokat a külföldieket, akik beléphetnek Egyenlítői-Guineába, szigorúan figyelik, kísérik és megtiltják, hogy olyan jeleneteket és körülményeket fotózzanak, amelyek a szegénységet ábrázolják.

Kuba

A kubai szivaroknak és a néhai Fidel Castrónak otthont adó Kubát elsősorban a világ legnépszerűbb nyaralóhelyeként tartják számon. De álomszép strandjai és csípős latin zenéje mögött Kuba még mindig kommunista ország, és azok, akik a kormány ellen szólalnak fel, bajba kerülnek. Az internetet rendszeresen ellenőrzik, és azok akik kormányellenes érzelmeket tesznek közzé, börtönbüntetésre számíthatnak.

Japán

A második világháborúról, valamint Hirosima és Nagaszaki bombázásairól beszélni tilos Japánban, súlyos büntetés jár érte.

Szingapúr

Lehet, hogy Szingapúr kicsi, de annál szigorúbb szabályokkal rendelkezik. Minden rossz lépés pénzbírságba kerül valakinek. A nyilvános köpködésért súlyos pénzbüntetés jár.

A nyilvános dohányzás is súlyosan büntetendő.  

A nem megfelelő öltözet is birsággal jár. És ezek csak kicsinyes jogsértések. Csak elképzelni lehet, hogy a szingapúri kormány milyen szigorú, amikor súlyos bűncselekményekkel foglalkozik. De ez a nagyon szilárd szabályrendszer Szingapúrt világszínvonalú gazdasággá teszi, amelynek életszínvonala magasabb, mint a legtöbb fejlett országnak.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás