promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenetes: csapda lehetett Oroszország fegyverszüneti ígérete? Máris megszeghették Putyinék a kezdeményezést
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Putyin az ortodox karácsony idejére rendelt el 36 órán át tartó fegyverszünetet az orosz-ukrán háborúban.

Az ünnepek alatt sem csillapodott Oroszország és Ukrajna katonai konfliktusa, Kijevet sorozatos légi- és dróntámadások érték. Az infastruktúráját és az eneregiahálózatát próbálják megsemmisíteni és ellehetetleníti a fagyos hónapokra az oroszok, több-keveseb sikerrel. 

Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke már a bejelentést követően úgy fogalmazott, hogy szerinte ez csupán álca, és csapdát sejtett a bejelentés mögött. Putyin és vezérkara egyébként a döntést az orosz ortodox egyház fejének, Kirill pátriárka felhívásának követően hozta meg.

Figyelembe véve Kirill pátriárka felhívását, utasítom az Orosz Föderáció védelmi miniszterét, hogy hirdessen tűzszünetet a teljes ukrajnai frontvonalon 2023. január 6-án 12 órától 2023. január 7-én 24 óráig. Abból a tényből kifolyólag, hogy nagyszámú ortodox vallású állampolgár él az ellenséges övezetben, felszólítjuk az ukrán felet, hogy hirdessen tűzszünetet, és tegye lehetővé számukra, hogy szenteste és karácsony napján is részt vehessenek az istentiszteleteken"

- fogalmazott Vlagyimir Putyin a közleményében

Az Ukrajnával szimpatizálók szerint két lehetőség körvonalazódik. Vagy a már említett csapdaállítás lehet Putyin célja, vagy egy kis levegőhöz szeretne jutni a harcokban - az elmúlt hetekben beismerte, hogy nem épp úgy alakul a háború, ahogyan azt korábban eltervezték. 

A tűzszünet a mai napon 10 órakor vette a kezdetét, azonban ezt Zelenszkij határozottan visszautasította. A tűzszünet ellenére úgy tudni, egész Ukrajnában légvédelmi szirénák szóltak, tehát folyamatosan számítanak a további orosz támadásokra. 

Sőt, egyes források szerint Herszonban újabb bombázások érték az ukránokat, ami egyértelmű megszegése a kezdeményezésnek. 

„Az orosz erők ismét tanúbizonyságot tettek arról, hogy nem bízhatunk meg bennük. Herszont ágyúzás érte, halottak, sebesültek is vannak"

- szólalt fel az ukrán állami katasztrófavédelmi szolgálat vezetője, Szerhij Kruk. Úgy tűnik tehát, hogy a fegyverszünet ellenére töretlenül készültségben áll mindkét fél. 

[[c2]]

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás