promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Putyint nemsokára kitúrhatják a hatalomból, egy félelmetes alak fordulhatott ellene
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A Wagner-csoport alapítója inkább hadvezérnek tartja magát.

Tűzszünetet tartanak a harcoló felek pénteken és szombaton az orosz-ukrán háborúban az ortodox karácsony miatt. A fegyvernyugvás 36 órán keresztül tart, bár az ukránok szerint lehetne hosszabb is, ha a támadók egyszerűen feladnák, és szednék a sátorfájukat.

Ez azonban nem fog ilyen könnyen menni, hiszen úgy tűnik, hogy az oroszok újabb nagy offenzívára készülnek. Ehhez pedig jól jön számukra a szusszanásnyi szünet, ami után minden bizonnyal újult erővel folytatják a február vége óta tartó harcot.

Putyin elnökkel szemben eddig nem rendült meg az otthoni bizalom, friss felmérések szerint 5-ből 4 orosz ember támogatását élvezi, már persze ha hinni lehet ilyenkor a közvélemény-kutatásoknak.

Most ugyanis érdekes mozgolódások indultak meg körülötte, és ebben – úgy tűnik – fontos szerepet kap a hírhedt Wagner-csoport (szellemi) vezetője is. Igor Strelkov orosz elemző szerint a háttérben már javában tart a lökdösődés az elnöki posztért, és állítólag Jevgenyij Prigozsint is érdekelné a feladat.

A mágnást Putyin séfjeként is szokták emlegetni, mert annak idején az ő éttermeiben látta vendégül az elnök a külföldi méltóságokat. Prigozsin állhat a Wagner-csoport mögött is, amely zsoldosseregként komoly erősítést jelent az oroszoknak Ukrajnában is.

„Jevgenyij Prigozsin és köre jelenleg szemben áll a Szergej Sojgu védelmi miniszter körüli csoportosulással”

– vázolta fel Igor Strelkov az orosz alapállást, amely elvezethet a hatalomátvételhez. Az elemző úgy látja, hogy a két oldal már komolyan egymásnak feszült, de akár egy-két évbe is beletelhet, mire valaki győztesként kerül ki közülük.

Prigozsin aligha lenne jobb választás Putyinnál, hiszen eleve nem elnökjelöltként tekint magára, hanem sokkal inkább hadvezérként, aki tehát szintén nem állítaná le a folyamatban lévő hadműveleteket. Kérdés, hogy a krízis mikor mélyül el annyira, hogy beindulnak az események, és új vezető kerül Oroszország élére.

Fotó: Profimedia (Jevgenyij Prigozsin)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás