promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Péntek 13-ra esik jövőre a szilveszter: ez újabb sorscsapás vagy csak egy idétlen ugratás?
Borítókép:  Profimedia (Képünk csak illusztráció!)
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Régi tréfát szednek elő újra meg újra az év végén.

Az idősebbek még biztosan emlékeznek rá, hogy a rendszerváltás előtti időszakban nagy divat volt az utca emberének vicces ugratása. Sándor György humorista például egy Burda-szabásmintával járta Budapest utcáit, hogy útbaigazítást kérjen a keszekusza vonalakat térképnek gondoló járókelőktől.

1991-ben is született egy hasonló felvétel, akkor azt kérdezték a szerencsés kiválasztottaktól, hogy mit szólnak ahhoz, miszerint szilveszter most péntek 13-ra fog esni. Ez persze lehetetlen bármelyik évben is, hiszen mindig december 31. és január 1. fordulójáról van szó (vagyis sohasem 13.-áról), de ezt a váratlanul meglepett emberek nem mindig képesek átgondolni.

@pumba.06178

Nem számit az,jol van az ugy.

eredeti hang - pumba.06178

Aki jól akar szórakozni, az idézze fel velünk a három évtizeddel ezelőtti videót, amely olyannyira klasszikussá nemesedett, hogy nemrég Proksa Szandra, a TV2 műsorvezetője is elkészítette a paródiáját. Mindkét videót beleillesztettük ebbe a cikkbe.

A szilveszter szavunk egyébként csak a 19. században kezdett elterjedni a magyar nyelvben, mégpedig alighanem német mintára. 335-ben december 31-én halt meg I. Szent Szilveszter pápa, ezért lett az esztendő utolsó napja Szilveszter napja. Mivel az óévbúcsúztató egybeesik vele, a név ezután szilveszterré köznevesült.

De miért vidám ez az ünnep? Feltehetőleg azért, mert már az ókori római évbúcsúztató szaturnáliák is azok voltak, lakoma, lármázás, dorbézolás kísérte őket. Magyarországon is vigalommal, kántálással, gonoszűző zajkeltéssel búcsúztatják az óesztendőt és köszöntik az újat.

@proksaszandra_official Ti mit szóltok hozzá? Szerencsés lehet egy péntek 13-i szilveszter? #nekedbe #nekedbelegyen #fyp #humor #szilveszter #pentek13 eredeti hang - pumba.06178
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás