promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Karácsonyi háborús szünet: a katonák közös énekléssel és focizással töltötték az ünnepet - Putyin számára lehetett volna követendő példa
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egyetlen lövés sem dörrent el, és szoros barátságok is kötődtek karácsonykor.

Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij még karácsony előtt figyelmeztette a népét, hogy az oroszok az ünnepek alatt is támadhatnak, ezért arra szólította fel a lakosságot, hogy "legyenek figyelmesek a légiriadókra, segítsék egymást, és vigyázzanak egymásra". Zelenszkij a december 23-i videóbeszédében úgy fogalmazott, hogy az ukrán kormány

„felkészült a terrorista állam különböző cselekvési forgatókönyveire, és készek ellenállni”.

Az orosz-ukrán háborúban sajnos nem ismétlődött meg az első világháború karácsonyi fegyverszünete, amikor a katonák közösen ünnepeltek, és a szeretet ünnepére való tekintettel egyetlen lövést sem adtak le egymásra. Mindenesetre így is akadt megható momentum az elborzasztó pusztítások és harcok mellett: az Ungvári Egyetem tanára, Fegyir Sándor hónapok óta szolgál a fronton, és most egy olyan videót töltött fel a Facebook-ra, amiben bajtársaival együtt boldog karácsonyt kívánt mindenkinek, majd együtt énekelték el a Mennyből az angyalt.

„Kellemes Karácsonyi ünnepeket és boldog, békés új esztendőt kívánnak mindenkinek a jelenleg Kelet-Ukrajnában harcoló 101. kárpátaljai dandár magyar katonái!”

- olvasható a posztban.

Ebben a háborús időszakban megint eszünkbe juthatott 1914. december 25-e, amikor az első világháborúban harcoló katonák szinte minden fronton időszakos fegyverszünetet kötöttek, és közös énekléssel és iszogatással ünnepelték a karácsonyt.

1914 Szentestéjén állítólag a brit őrszemek arra lettek figyelmesek, hogy a német katonák cigarettáért, borért kiáltanak, majd hangosan boldog karácsonyt kívánnak. C. H. Brazier lövész leírása szerint két brit kimászott az árokból, és megindultak a németek felé. Félúton négy ellenséges katonába botlottak, akik bort és szivarokat vittek magukkal. Azt mondták: ha ők nem lőnek karácsonykor, akkor a németek sem fognak.

Egy másik frontszakaszon épp fordítva történt minden: ott a britek kezdeményezték a fegyverszünetet, jószándékkal és barátsággal invitálták át magukhoz a német katonákat, hogy együtt ünnepelhessenek.

„Jó reggelt, fritzek! – kiabáltak át karácsony napján. – Hogy vagytok? Gyertek át!” „Nem megyünk. Ha mennénk, lőnétek.” „Nem fogunk… Gyertek, adunk nektek egy kis bagót!”

- olvasható egy brit közlegény feljegyzésében.

(Fotó: Profimedia)

Elterjedt az is, hogy a karácsonyi fegyverszünetben a németek és a britek lejátszottak egy barátságos focimeccset, amit a németek nyertek meg 3:2-re. Az igazság az, hogy ez ebben a formában nem helytálló, ugyanis bár a németek szerettek volna focizni - ahogy azt egy Rugbyből származó baka a levelében írta - de ebből végül nem lett semmi. Néhány katona feljegyzése szerint csak a britek rúgták a bőrt.

Egy skót lövészszázad katonája arról számolt be akkoriban, hogy az ő bajtársai a németekkel együtt karácsonyi dalokat énekeltek, majd másnap az ellenséges katonák egy hordó sörrel mentek át hozzájuk, amit egy megszállt sörfőzdéből hoztak el. Megint egy másik frontszakaszon a brit katonák cilindereket, esernyőket találtak egy elhagyatott házban, és azokkal mentek át a németekhez, akikkel nagyon jól szórakoztak karácsony este.

A karácsonyi fegyverszünet rohamosan terjedt a nyugati fronton, ennek ellenére nem volt egyetemes. Voltak olyan szakaszok, ahol a szeretet ünnepén sem hallgattak el a fegyverek, egy leicestershire-i baka beszámolója szerint hiába állapodtak meg a fegyverszünetben, mikor a britek előmásztak az árkokból, a németek tüzet nyitottak rájuk.

(Fotó: Profimedia)

Sokan azt gondolták, hogy ez az időszakos megbékélés egy komoly fordulatot hozhat el a háborúban, azonban december 26-án minden ott folytatódott, ahol Szenteste előtt abbamaradt. A műszaki alakulatok egyik őrvezetője, bizonyos Henderson így emlékezett vissza arra a szomorú napra:

„éjfélkor riadót fújtak, harckészültségben vártunk hajnalig, és láttuk, hogy akikkel az előző napokon haverkodtunk, megpróbálnak lerohanni minket, de ugyanúgy szétzúztuk a soraikat, mint máskor. A harctér, ahol kezet ráztunk, és boldog karácsonyt kívántunk egymásnak, tele volt német hullákkal”.

2005-ban mutatták be a Fegyverszünet karácsonyra című filmet (Magyarországon 2006. december 14-én), ami pont ezt a történelmi háborús eseményt dolgozza fel. Ugyan nem lett egy valósághű alkotás, több ponton is merőben eltér attól, ami ténylegesen történt, mindenesetre egy szívhez szóló film az emberségről, amit akár még karácsony után is érdemes megnézni. Érdekesség ezzel kapcsolatban, hogy az alkotók ezzel a produkcióval akartak tisztelegni az első világháború hőseinek - köztük Alfred Andersonnak és bajtársainak. Anderson egyike volt azoknak a katonáknak, akik átélték az 1914-es karácsonyi fegyverszünetet; a film bemutatásának évében, 109 évesen halt meg.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás