promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Drámai fordulat: valójában nem is az oroszok lőtték ki Lengyelországra a rakétát?
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Kedd délután 15 óra fele érkeztek a hírek, hogy az orosz erők légitámadásokkal sújtják Kijev városát, ekkor még úgy hittük, ez lesz a nap legsúlyosabb híre a háborút illetően. Este 19 óra környékén leállt a Barátság kőolajvezeték, majd pedig Lengyelország azért hívta össze a nemzetbiztonsági bizottság ülését, mivel két ember meghalt a határmenti lengyel városban, Przewodówban, feltehetően orosz rakétabecsapódások következtében. Mivel Lengyelország NATO tag, elég erőteljesen felgyorsultak az események ezt követően, Orbán Viktor is összehívta a magyar nemzetvédelmi ülést. 

A herszoni visszavonulás után úgy tűnt, a háború mérlegének a nyelve végérvényesen Ukrajna felé fordulhat, és a tél beköszöntével akár belátható időn belül pontot lehet tenni a katonai konfliktus végére. Épp ezért terjedt futótűzként tegnap este a hír - és egy kicsit mindenkit lesokkolt, még hazánkban is -, hogy úgy tűnt, egy NATO tagot bombáznak az oroszok. 

A robbanásról annyit lehetett tudni, hogy egy zöld, mezőgazdasági területen történt, és két lengyel polgár életét veszítette. A lengyelek a hír hallatán azon nyomban összehívták a nemzetvédelmi ülésüket. 

„Egyértelmű orosz légicsapás történt, csak idő kérdése volt, hogy az orosz terror túlnyúljon Ukrajna határain"

- nyilatkozott az esetről Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke. 

A dominók ezútan egyesével dőltek: Németország is bejelentkezett, hogy közelről figyelik az eseményeket, Lengyelország katonai készültséget hirdetett, Litvánia, Észtország is a támogatásukról biztosította a lengyeleket, illetve az Egyesült Királyság is szoros kapcsolatot tart velük. 

[[cikk1]]

A késő esti órában érkeztek a hírek, miszerint a szakértők úgy vélik, Oroszország nem két eltévedt rakétával indítana offenzívát Lengyelország irányába. Mindeközben a lengyel elnök már a NATO 4. cikkének életbe lépéséről konzultált a főtitkárral. A NATO-szerződés 4. cikke arra az esetre szól, ha egy tagállam veszélyben érzi magát egy másik országgal, vagy egy adott terrorszervezettel szemben.

Amennyiben a NATO úgy dönt, hogy konzultál az adott esetről, úgy is határozhat, hogy katonai lépéseket is bevet, azonban egyelőre türelemre intettek a politikusok. Eközben Orbán Viktor is összehívta a Védelmi Tanácsot kedd este, amelyen részletesen egyeztettek az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményekről

Speciális kapcsolat fűz minket Lengyelországhoz, a lengyelekhez. Ez nem egyszerűen stratégiai partnerség vagy barátság, hanem testvériség. Ezért is figyeljük nagy-nagy aggodalommal tegnap óta a lengyelországi történéseket. Az imént beszéltem lengyel külügyminiszter-kollégámmal, Zbigniew Rauval. Részletek hamarosan itt, élőben"

- szólt a közösségi oldalán Magyarország külügyminisztere, Szijjártó Péter.

A szerda hajnali órákban tovább zajlottak a találgatások, kiderült, hogy orosz gyártmányú rakéták okozták a két halálesetet, azonban valószínűtlennek tűnt, hogy szándékos offenzíváról lenne szó. A lengyel elnök, Andrzej Duda rögvest bekérette az orosz nagykövetet, hogy feleljen a történtekre, miközben bejelentette szerda hajnalban, hogy növelik a légvédelmi készültséget.

[[cikk2]]

„Egyeztettem Andrzej Dudával, hogy kifejezzem a mély együttérzésemet a történtekkel kapcsolatban. Szoros kapcsolatban maradunk, amíg elhatározzuk, melyek legyenek a következő lépések"

- szólalt fel Joe Biden, az USA elnöke az eset kapcsán. 

Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke is biztosította támogatásáról Lengyelországot a kedd esti órákban. Duda még pár órája is úgy fogalmazott, hogy nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy ki lőtte a rakétákat. A NATO lengyel kérésre a mai napon, szerdán tárgyal a 4-es cikkelyről, amelyen a NATO-nagykövetek összeülnek. A szövetség megnyugtatott mindenkit, hogy óvatosan járnak el, és szeretnének teljesen biztosra menni az eset részleteinek felgöngyölítése közben. Fontos kihangsúlyozni ismét, hogy a 4. cikkely nem feltétlenül jelenti azt, hogy katonai lépést tesz a NATO. 

A reggeli hírek már arról szóltak, hogy nagy valószínűséggel Ukrajna lőhette ki az eltévedt rakétákat egy beérkező orosz rakéta elhárítására.

Ezt a felvetést Joe Biden is megerősítette pár órával ezelőtt:

Nem mondok semmit biztosra, ameddig nem tudunk minden részletet. A rakéta a pályája alapján nem valószínű, hogy Oroszországból származna, de majd kiderül."

Feltehetően a mai és a holnapi nap folyamán megtudjuk teljes bizonyossággal, hogy honnan származott a rakéta, illetve miképp döntenek a NATO nagykövetei a szükséges további intézkedésekkel kapcsolatban.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás