promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tovább drágulnak az élelmiszerek? A magyar családokra nézve rémisztő jóslatot tett egy szakértő
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A 2022-es év finoman szólva sem nevezhető egyszerűnek a magyar családok életében. Hiperinfláció, brutális áremelkedések, és egyre kevesebbet érő fizetés. 

November 9-én jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy a tojás és a krumpli is csatlakozik az árstopos termékek listájához. A kormány a 2022. szeptember 30-i bruttó árat rögzítette, így az előbb említett két élelmiszer is ársapkássá vált, csakúgy mint a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó étolaj, a sertéscomb, a tehéntej, a csirkemell és a csirkefarhát. 

Ez azonban csekély vigasznak bizonyulhat a magyar háztartások számára, hiszen a KSH adatai szerint az élelmiszerek összességében mintegy 35 százalékkal drágultak 2022-ben. A sort a kenyér vezeti, azt követik a sajtok, a tészták, és a húsok. A termelők és a kertészek sincsenek optimális helyzetben, hiszen az élelmiszerek tárolása rendkívül költséges, így az is megeshet, hogy az ünnepekre hiányt szenvedhetünk egyes termékekből. Erről bővebben az alábbi cikkben olvashatsz.

Az RTL Reggeli c. műsorában Vörös Attila, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének ügyvezető igazgatója nyilatkozott, akinek nyugtalanító jóslatai vannak a jövőre nézve. Az EU-s országokban átlagosan 20 százalék az élelmiszer-infláció, azonban Magyarországon erre még pluszban rákerül kb. 15 százalék a forint értékének csökkenése miatt. 

„Az élelmiszerekkel párhuzamosan megindultak felfelé olyan árak is, mint a villamosenergia, a földgáz, vagy az üzemanyagok ára. A gabonaalapú élelmiszerek ára drasztikusan megnövekedett a szállítás miatt, illetve az olyan állati eredetű élelmiszerek ára is, amelyek esetében takarmányozásra van szükség. A kiemelkedően rossz magyar helyzetre a forint inflációja is jelentős hatással bír"

- tette hozzá Vörös Attila, aki szerint a 2023-as év is nehéznek bizonyul majd.

Ha kíváncsi vagy az előrejelzéseire, a teljes beszélgetést alább tudod megtekinteni.

[[vid]]

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás