promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Természeti katasztrófa után húsevő baktérium: veszélyben a kontinens?
Borítókép:  Illusztráció / Pixabay
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Floridában, miután elvonult az Ian Hurrikán, felütötte a fejét az úgynevezett Vibrio vulnificius húsevő baktérium, amely már haláleseteket is okozott.

Floridában több mint száz halottról számoltak be a napokban az Ian hurrikán következtében. Az állam azonban sajnos nem lélegezhetett fel az elvonulása után, hiszen egy igencsak rémisztő húsevő baktériummal találták szemben magukat a lakosai. A Vibrio vulnificius gyakori előfordulási helye a meleg, sós vizek, emellett főként az árvizektől sújtott területeken aktív.

Nyílt sebeken, de karcolásokon keresztül is bekerülhet a szervezetünkbe, kezdeti tünetei között szerepel a láz, a hidegrázás, de bőrbetegséget, fekélyeket, sőt, súlyos esetben halált is okozhat. A kórokozó a sajtóértesülések szerint eddig 65 embert fertőzött meg Floridában, amely 11 esetben végzetes kimenetelűnek bizonyult. Az egészséges emberek esetében a tünetek általában enyhék, azonban mint minden vírus esetében, az idősek, betegek hatványozott veszélynek vannak kitéve a térségben. 

A Florida államban található Lee megyében figyelmeztetést adtak ki a lakosság számára, hogy akinek nyílt sebei vannak, kerülje a sós vizet, és sűrűn fertőtlenítse és ellenőrizze a sebesüléseit az, aki mégis érintkezett a hurrikán okozta árvízzel. 

A szervezetbe bejutva képes károsítani és elpusztítani a lágy szövetet, ezért szokták húsevő baktériumnak titulálni. Az USA-ban egyébként évente kb. 80 ezer megbetegedésért felelős a Vibrio vulnificius, az utóbbi években azonban megugrott a fertőzések száma, amely mögött a klímaváltozás hatásai állhatnak. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás